27. april 2024

Historisk store prisfald kombineret med rekordlave finansieringsomkostninger og betydeligt bedre muligheder for udlejning gør timingen for sommerhuskøb ideel. Det vurderer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Kombinationen af faldende omkostninger og betydeligt bedre indtjeningsmuligheder, får nu danske sommerhuse til at fremstå attraktive for danskere, der er interesserede i at eje og udleje et sommerhus.

Sommerhuse handles i dag med en gennemsnitlig rabat på 24,5 procent sammenlignet med pristoppen i 2007, og samtidig kan en del af sommerhuset finansieres med historisk lave realkreditrenter fra bare 0,4 procent. Dertil kommer, at 2014 allerede nu tegner til at blive et rekordår for udlejningen af danske sommerhuse. Ultimo april havde Danmarks Statistik registreret flere end 280.000 uger booket i danske sommerhuse for resten af året. Det er en stigning på 9,2 procent sammenlignet med sidste år og det højeste niveau nogensinde registreret.

– Ser vi på driftsøkonomien i et sommerhuskøb, så ser det bedre ud i dag, end det har gjort i mange år. Du har meget at vælge imellem, du kan købe og finansiere relativt billigt, og hvis du er villig til at udleje huset, så kan du i mange tilfælde få en stor del af omkostningerne dækket på den måde, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Han hæfter sig også ved, at priserne på sommerhuse efter flere års fald nu ser ud til at være stabiliseret, men at det endnu er for tidligt at konstatere en decideret vending på sommerhusmarkedet.

– Danske sommerhuse tog nogle helt vanvittige prishop i årene op til krisen, og derfor har det været nødvendig med en lang og hård priskorrektion. Men efterhånden som konjunkturerne bedres og friværdierne i helårshusene igen er begyndt at vokse flere steder i landet, er der grund til at tro, at sommerhusmarkedet nu er tæt på bunden, vurderer Jens Nyholm.

Stærkt ferieprodukt
I det landsdækkende sommerhusudlejningsfirma Sol og Strand ser administrerende direktør Kaj Frederiksen det rekordhøje antal bookinger som et udtryk for, at danske sommerhuse fortsat har en betydelig tiltrækningskraft på såvel danske som udenlandske turister.

– Hvis vi formår at skabe det rigtige forhold mellem pris og ydelse, så viser danske sommerhuse sig at være et særdeles stærkt ferieprodukt på et ellers konkurrencepræget marked. Og særligt – naturligvis – oven på en fantastisk sommer som den, vi havde i 2013, siger Kaj Frederiksen.

Den stigende efterspørgsel efter danske sommerhuse er ifølge Kaj Frederiksen især koncentreret om huse af høj kvalitet beliggende nær gode badestrande, og mange husejere vil i år kunne se frem til en højere indtægt fra udlejningen sammenlignet med sidste år.

– I Sol og Strand ligger udnyttelsesgraden per hus cirka 10 procent højere end sidste år, og det vil naturligvis smitte positivt af på mange husejeres lejeindtægt, uddyber Kaj Frederiksen.

Ifølge oplysninger fra Feriehusudlejernes Brancheforening vurderes det, at omkring 20 procent af Danmarks godt 222.000 sommerhuse udlejes.

Find jeres drømmebolig i vores Boligsektion