3. maj 2024

Kritikken hagler ned over arrangementet "Holbæk i Krig" der beskyldes for at tegne et alt for positivt billede af danske SS-soldater. Billedet her er fra besættelsen af Nyvang i 2011. Foto: Rolf Larsen.

Kritikken hagler ned over arrangementet "Holbæk i Krig" der beskyldes for at tegne et  alt for positivt billede af danske SS-soldater.  Billedet her er fra besættelsen af Nyvang i 2011. Foto: Rolf Larsen.
Kritikken hagler ned over arrangementet “Holbæk i Krig” der beskyldes for at tegne et alt for positivt billede af danske SS-soldater. Billedet her er fra besættelsen af Nyvang i 2011. Foto: Rolf Larsen.
Det skulle være med til at brande Holbæk som en by med spændende arrangementer – men i stedet er kritikken haglet ned over arrangementet “Holbæk i krig”.

Kritikken, der har været fremsat i Politiken, Nordvestnyt og TV2/Øst går på, at arrangementet giver et alt for pænt billede af, hvad danske SS soldater i Frikorps Danmark foretog sig på Østfronten.

Det er historiker på RUC og medforfatter til flere bøger om besættelsestiden, deriblandt ’Under hagekors og Dannebrog’ Claus Bundgård Christensen, som fremsætter kritikken.

Til at spille danske SS soldater, har man engageret Front Historisk Forening og det mener forfatteren er et problem:

“Når man som de kun fokuserer på krigen og tager den nazistiske ideologi og holocaust væk, er det historieforvrængning ud over alle grænser. De danske SS-soldater var først og fremmest politiske soldater og var i vid udstrækning racistisk motiveret og motiveret ud fra en nazistisk overbevisning. Forstår man ikke det, forstår man ikke deres rolle”, siger Claus Bundgård Christensen til Politiken.

Han frygter at folk får et forkert billede af de danske SS-soldaters gøren og laden. Bl.a. gennem et “slag” i Andelslandsbyen Nyvang mellem SS-soldaterne og russere, som skal vise kampene på Østfronten, som danske frikorpsfolk deltog i under krigen.

Men marketingchef i Andelslandsbyen Nyvang Benjamin Lamberth ikke enig i kritikken:

“Det er synd, man fokuserer så meget på en lille del af et stort arrangement”, siger Benjamin Lamberth til TV2/øst og fortsætter:

“Selv under det her slag, der har vi vores historiker, Kaare Johannesen på til at historieformidle, så vi netop sørger for, at det ikke bliver underholdning, men også får de mere alvorlige dele af sagen med, så vi synes gentlig ikke rigtig, kritikken er berettiget”