21. maj 2024

I forbindelse med ”Holbæk i Krig” i pinsen tyvstarter Musikskolen med at præsentere to koncertaftener i Elværket.

Ud fra devisen “Pennen er mægtigere end Sværdet” har Musikskolen sammensat en koncertaften med sange fra revyer og andet, som florerede under besættelsen som et kulturvåben imod tyskerne.

”Kringsatt av fiender, gå ind i din tid” er jo indledningsordene i Nordahl Griegs digt Til Ungdommen fra 1936. Nordahl Grieg skrev præget af Den Spanske Borgerkrigs udbrud i juli samme år digtet til
modtagelsesfesten for de nye studenter i Det Norske Studentersamfund 1936 og offentliggjorde det i septemberheftet af sit antifascistiske tidsskrift ”Veien Frem.”

Efter myrderierne på Utøya blev digtet og sangen endnu engang et symbol på kampen for fred i verden.

I Danmark var sangen i årene efter besættelsen og under den kolde krig, ligeledes en stille måde at vise sin vilje til at værne om fred i verden.

Digtet er en stærk opfordring til at reflektere over og tage stilling til livet og samfundet. Ikke kun i ufredstider men også i tider med moralsk forfald. Derfor er det stadig aktuelt og emne for Musikskolens bidrag til det fælles projekt: ”Holbæk i Krig.”

Efter Nordahl Griegs sang tolker 9 sangere ved koncerten væsentlige, stærke og ikke mindst elskede sange og viser fra besættelsestiden af bl.a. PH, Kaj Norman Andersen, Bernhard Christensen, Aage Stentoft og Børge Müller – komponister og tekstforfattere som turde markere en holdning på trods af risiko for liv og tilværelse. PH måtte f.eks. flygte til Sverige i 1943 i en robåd for at undslippe en planlagt mordbrand imod ham.

Aftenen slutter med ”We´ll meet Again” som Vera Lynn gjorde udødelig som symbol på det håb og ”never give up” indstilling, som førte til de allieredes sejr og grundlaget for vores moderne
samfund.

Selvom aftenens sange kommer fra en mørk periode i Danmarks historie, er der livskraft og forrygende underholdning i sangene. Dansk livsmod, når det er bedst.

De 12 sangere akkompagneres af Musikskolens 11 mands ”Revueorkester” munder ledelse af Pauline Sæther, Orla Hvidberg og Steffen Højager, som også har arrangeret musikken.