25. juli 2024

Torsdag aften lagde Holbæk Bibliotek lokaler til EU debat i anledning af søndagens valg til Europaparlamentet. Og her blev der debateret bl.a. social dumping, flygtninge og frihandel.

Panelet denne aften bestod af Claus Larsen-Jensen (Socialdemokraterne), Kristina Siig (Radikale), Christian Wedell-Neergaard (Konservative), Christine Sidenius (SF), Andreas Hastrup (Liberal Alliance), Christian Juhl (Folkebevægelsen mod EU), Karsten Lorentzen (Dansk Folkeparti) og Diego Gugliotta (Venstre) og DEOs sekretariatsleder, Rasmus Nørlem Sørensen, var ordstyrer for debatten.

Aftenen bød på en principiel debat, både om hvordan det kan være at EU blander sig i flere og flere områder, som vi egentlig troede var nationale anliggende. Den seneste tids debat om børnecheck til udenlandske arbejdstagere in mente. En ældre herre fra salen ville vide hvordan man retter op på, at grænsen mellem hvad medlemsstaterne bestemmer, og hvad EU bestemmer hele tiden synes at skride:

Karsten Lorentzen fra Dansk folkeparti mente at ”Problemet er, at EU har en dynamisk aktivistisk domstol, så man aldrig ved hvordan systemet ser ud i fremtiden. Vi har en statsminister, Helle Thorning Schmidt, der udtaler sig for et optjeningsprincip for sociale ydelser på 5-7 år men når så EU-Kommissionen skriver et brev, så klapper man hælene i og skrotter den aftale på 2 års optjeningsprincip som folketinget var enige om.”

Kristina Siig fra de Radikale var ikke overraskende uenig: ”Vi bestemmer altså i Danmark, hvem der får børnepenge, men EU bestemmer, at man ikke må diskriminere mellem EU og nationale borgere.” Men hun medgav samtidig, at ”Der står i traktaten, at EU domstolen skal tolke reglerne med en fremadrettet dynamik” – og hermed indrømmede hun som sådan at domstolen tolker EU-traktaterne for at opnå tættere integration af landende i EU.

En håndværker i publikum ville gerne vide hvad politikerne ville gøre ved social dumping. Som han så det, var der alt for meget snak og lidt handling.

Diego Gugliotta fra Venstre mente at fagforeningerne havde en del af skylden for problemet: ”De firmaer der kommer til Danmark og dumper lønningerne arbejder her ulovligt. Det er ulovligt. De skal registrere sig i RUT registeret og er der ikke orden i forholdene er det fagforeningernes ret at blokere arbejdspladserne.”

Dette ville fagforeningsmanden Christian Juhl fra Folkebevægelsen mod EU ikke have siddende på sig: ”Jeg fatter ikke, at der findes arbejdsgivere der kan leve med at betale deres ansatte 50 kr. i timen. Det er simpelthen noget svineri. – Hvis vi indførte kædeansvar og arbejdsklausuler ville vi gøre både arbejderne og arbejdsgiverne en tjeneste. Arbejdsgiverne vil jo også gerne kunne byde på udbud uden at blive underbudt at et firma der dumper lønningerne.”

Aftens debat var en del af en valgturné rundt i landet arrangeret af oplysningsforbundet DEO.