27. februar 2024

Dybbøl Skanse i april 1864. Maleri af Jøgen Valentin Sonne, 1871.

Dybbøl Skanse i april 1864. Maleri af Jøgen Valentin Sonne, 1871.
Dybbøl Skanse i april 1864. Maleri af Jøgen Valentin Sonne, 1871.
I dag er det nøjagtig 150 år siden preusserne og østrigerne stormede Dybbøl skanser et par km væk fra øen Als med Sønderborg som centrum. I en serie artikler i dag, skriver vi hvordan det lille samfund på Orø blev berørt af slaget – og krigen.

Resultatet af stormen på Dybbøl kender alle: Vi tabte slaget.

Militært var det fuldstændig uden fornuft at holde disse skanser, som var blevet skudt sønder og sammen af de effektive preussiske riflede bagladekanoner.

Vi trak os tilbage til Als, som et stykke tid efter blev indtaget fjenden. Ind imellem havde der været ført fredsforhandlinger i London, men også her dummede vi os igen. Ikke noget muntert kapitel i dansk historie. Vore modstandere var dels østrigerne, som nu ikke var nogen særlig effektive soldater, men meget farverige, men desværre var vor anden modstander den preussiske hær, som just ikke er farverig, men for danskerne desværre meget effektiv – især da soldaterne var udstyret med de hurtigskydende bagladegeværer.

Denne kulminination af dansk militær ineffektivitet gennem flere hundrede år bevirkede vi gik fra at være en middelstort europæisk land til en lilleputstat, fuldstændig afhængig af vor store nabos velvilje. Det skabte et tyskerhad, som først nu for alvor er ved at forsvinde. I dag er forholdet godt mellem de to lande, så godt, at man i dag ved mindehøjtideligheden ved Dybbøl hvor regentparret deltog ,både så danske soldater med Dannebrog og tyske soldater med det tyske flag forsynet med forbundsørnen . Et godt naboskab.

Hele Danmark blev berørt af 1864 krigen, selv den 15 kvm store ø Orø blev berørt. Hvordan kan man læse i en række artikler under temaet “Orø og De Slesvigske Krige“.

Vi skal tankke Kristian Krøger og læge, lokalhistoriker og tidligere officer ved Almegårds Kaserne på Bornholm, Carsten Roug for uvurderlig hjælp med disse artikler.

Læs mere i vores tema: Orø og De Slesvigske Krige

1 thought on “Orø og krigen i 1864

Comments are closed.