20. maj 2024

Unge der dropper joint'en skal have f.eks. biografbilletter eller værdikuponer til tøj som belønning. Arkivfoto: Petr Brož.

Minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Manu Sareen (R), har afsat næsten 26 millioner kroner til et projekt i ni kommuner – her i blandt Holbæk, der skal hjælpe unge mellem 15 og 25 år med at blive fri for stoffer. Projektet går ud på, at kommunerne skal arbejde systematisk og helhedsorienteret med metoder, man ved virker på de unge.

Det er en udfordring at få unge med et stofmisbrug til at møde op i et behandlingsforløb, fastholde dem i behandlingen og få dem til at holde sig væk fra stofferne bagefter. Tal viser, at kun hver fjerde ung er stoffri et halvt år efter at have været i behandling. Samtidig viser erfaringerne fra udlandet, at det kræver en systematisk brug af behandlingsmetoder, hvis man skal skabe en positiv effekt for de unge, hvilket man ifølge Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold ikke har været gode nok til i Danmark.

Derfor afsætter ministeren nu knap 26 millioner kroner til at styrke stofmisbrugsbehandlingen og Kommunerne skal, som noget nyt, systematisk afprøve metoder, som man ved virker i andre lande. Erfaringerne fra programmet skal efterfølgende udbredes til landets øvrige kommuner.

– Jeg tror på, at vi kan hjælpe mange flere unge fri af stoffer, ved at gøre mere at det, vi ved virker. Derfor afsætter jeg nu 26 millioner kroner til at styrke misbrugsbehandlingen af de unge. Når kun hver fjerde ung er stoffri efter behandling, så er det ikke godt nok. Vi risikerer at miste en stor del af denne generation af unge på gulvet, hvis vi ikke sætter ind nu. Derfor skal vi nå de unge, inden deres misbrug vokser sig så stort, at de falder fra deres uddannelse, og de skal have hjælp til både at få styr på deres stofmisbrug og de mange andre problemer, som de slås med i hverdagen, siger socialminister Manu Sareen.

Stofmisbrug hos et ungt menneske er ofte et symptom på komplekse og svære problemer. Det kan være psykiske problemer og sociale problemer i familien eller med netværk, bolig, uddannelse eller arbejde. Derfor skal metodeprogrammet ruste kommunerne til, hvordan de målretter behandlingen til de unge, motiverer dem til behandling og støtter dem gennem hele forløbet. Det kræver et tæt tværgående samarbejde mellem kommuner, rusmiddelcentre og ungdomsuddannelserne. Motivation gennem brug af værdikuponer er ét af de elementer, man har gode erfaringer med i udlandet, og som kommunerne derfor vil tage i brug. Ved at møde op til behandling og forblive stoffri kan den unge således få værdikuponer til eksempelvis dagligvare- og tøjbutikker eller biografture.

– Jeg har store forventninger til, at metodeprogrammet her er et vigtigt skridt på vej til regeringens 2020-mål om, at mindst halvdelen af alle stofmisbrugere, som afslutter et behandlingsforløb, er stoffri eller har et reduceret forbrug i 2020. Derfor er det min ambition, at vi skal have udbredt de metoder, vi ved virker, til alle landets kommuner, så langt færre unge er afhængige af stoffer, siger socialminister Manu Sareen.

De ni kommuner starter projektets stofmisbrugsbehandling af unge i september 2014 og slutter behandlingen i 2018. I den periode forventes mere end 2000 unge at komme i behandling.

Fakta omkring unge og stofmisbrug:
• Tal viser, at kun hver fjerde ung er stoffri seks måneder efter at have været i behandling.
• For de unge, der har et misbrug af hash som ikke stopper eller får tilbagefald, kommer forbruget hurtigt op på samme niveau som før behandlingsstart.
• Antallet af stofmisbrugere i Danmark skønnes at være 33.000 personer, hvoraf ca.11.000 alene er hashmisbrugere. 13.000 personer skønnes at injicere stofferne.
• Tal fra 2011 viser, at knap 16.000 er i stofmisbrugsbehandling, hvilket er det højeste antal registrerede stofmisbrugere i behandling siden registreringens start.
• Blandt de som kommer i stofmisbrugsbehandling for første gang, er det især de unge som udgør den største andel og deres misbrugsproblem er typisk hash og/eller centralstimulerende stoffer.
• I 2011 var der knap 3.950 unge mellem 18 og 24 år i behandling for et stofmisbrug. Heraf havde 80 pct. hash som hovedstof. (Sundhedsstyrelsen, 2012).

Kilde: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold