20. maj 2024

Læreruddannelsen i Holbæk nedlægges til sommer. Arkivfoto: Rolf Larsen

Læreruddannelsen i Holbæk nedlægges til sommer. Arkivfoto: Rolf Larsen
Læreruddannelsen i Holbæk nedlægges til sommer. Arkivfoto: Rolf Larsen
Efter 54 år er det slut med at uddanne lærere i Holbæk. Det er en kendsgerning efter UniversityCollege Sjællands bestyrelse fredag eftermiddag endelig vedtog at nedlægge uddannelsen i Holbæk.

Blandt udgangspunkterne for bestyrelsens beslutning var, at rekrutteringen til læreruddannelsen i Holbæk i de senere år har været faldende. Fra 83 og 63 optaget i studieårene 2009/2010 og 2010/2011 til 34 og 33 optaget i studieårene 2012/2013 og 2013/2014. Der er i dag indskrevet 226 studerende på læreruddannelsen i Holbæk, hvoraf halvdelen dimitterer til sommer. Forventningen er, at der i efteråret 2014 kun vil være omkring 150 studerende på uddannelsen i Holbæk.

– Læreruddannelsen i Holbæk har været meget succesfuld, men situationen er nu, at der fra efteråret 2014 vil være tale om et meget lille fagligt miljø med 30-35 studerende pr. årgang. Vi vil fremover langt bedre kunne tilbyde læreruddannelsen i større og stærkere faglige miljøer i Roskilde og Vordingborg, fortæller bestyrelsesformand Hans Stige.

Med den nye læreruddannelse er der indført krav om, at de studerende skal have mindst tre undervisningsfag. Fagene består nu af moduler, der kan sammensættes fleksibelt og det kan man ikke i Holbæk.

– Det er ikke muligt at etablere et tilstrækkeligt alsidigt fagudbud i Holbæk. De studerende vil være nødt til at tage fag andre steder, og derfor er det den bedste løsning, vi er nået frem til, selvom det er en trist beslutning, når vi i så mange år har drevet uddannelsen i Holbæk i et stærkt og gensidigt samarbejde med kommunen og med de lokale skoler. De studerende på læreruddannelsen i Holbæk vil naturligvis være sikret alle muligheder for at videreføre deres uddannelse i UCSJ i Roskilde og Vordingborg eller som e-læringsuddannelse, udtaler rektor Ulla Koch.

Der er ikke planlagt afskedigelser af medarbejdere i forbindelse med lukningen af udbudsstedet i Holbæk, oplyser UniversityCollege Sjælland.