26. maj 2024

Arkiv foto: Rolf Larsen.

En journalist fra Ekstra Bladet blev i dag frikendt ved Retten i Holbæk.Arkiv foto: Rolf Larsen.
En journalist fra Ekstra Bladet blev i dag frikendt ved Retten i Holbæk.Arkiv foto: Rolf Larsen.
Retten i Holbæk frifandt i dag en Ekstra Bladets journalist Anders Ejbye-Ernst, som i august 2011 skrev om kritiske artikler om Skarridsøhjemmet i Jydeurp.

Journalisten havde været ansat på plejehjemmet som vikar i sommeren 2011 og havde sammen med andre journalister skrevet en række kritiske artikler om plejehjemmet. Artiklerne indeholdt slørede fotos af beboere og ansatte, der i øvrigt var anonymiserede.

Da journalisten, som arbejdede “under cover” blev ansat på Skarridsøhjemmet blev han samtidig undergivet tavshedspligt om forholdende på hjemmet.

Anders Ejbye-Ernst var derfor tiltalt efter straffelovens § 152, stk. 1, og § 264 a for uberettiget at have udnyttet fortrolige oplysninger om forholdene på et plejehjem i Holbæk Kommune, herunder om beboernes intimhygiejne og helbredsforhold, og for uberettiget at have fotograferet beboere og ansatte på plejehjemmet.

Men fredag blev Anders Ejbye-Ernst frifundet af Retten i Holbæk med henvisning til, at de forhold, der var omfattet af tiltalen – bortset fra en mindre del af tiltalen – efter rettens vurdering var forældede.

Den del af tiltalen, der ikke var forældet, angik journalistens kendskab til oplysninger om identitet og telefonnumre til beboernes pårørende og hans kontakt til de pårørende. Men her mente retten ikke, at der lå et fuldt tilstrækkeligt sikkert bevis for et strafansvar for denne del.

Læs: alt om sagen omkring Skarridsøhjemmet