19. maj 2024

Det sydede og gærede, men der var desværre ikke tale om vinfremstilling, men roesaft, der var gået i gæring, og derved "kogte" over i en stor udvendig beholder ved en landejendom på Orø. Foto: Jesper von Staffeldt.

Det sydede og gærede, men der var desværre ikke tale om vinfremstilling, men roesaft, der var gået i gæring, og derved "kogte" over i en stor udvendig beholder ved en landejendom på Orø. Foto: Jesper von Staffeldt.
Det sydede og gærede, men der var desværre ikke tale om vinfremstilling, men roesaft, der var gået i gæring, og derved “kogte” over i en stor udvendig beholder ved en landejendom på Orø. Foto: Jesper von Staffeldt.
Orø Brandvæsen blev torsdag kaldt ud til forurening på en gård på Bygaden på Orø.

I går rensede man roer på gården. Ved en sådan rensning dannes der en hel del roesaft, som blev hældt op i en stor udvendig beholder. Saften stod ca. en halv meter fra toppen, men der blev roesaften ikke stående. For roesaft indeholder selvfølgelig sukker og selv om temperaturen var en-cifret, så gik der en gæring i gang. Ved gæringen omdanner gærceller, som er overalt i luften – sukkeret til alkohol og kuldioxid.

Så i dag løb beholderen med roesaften over og for at den gærede roesaft ikke skulle rende ned og forurene en mindre sø i nærheden, blev Orø brandvæsen tilkaldt sammen med en slamsuger, som sugede væsken op, der var løbet ned af vejen.

Her var ikke tale om den store miljøkatastrofe, for dels blev der grebet hurtigt ind og dels er roesaft ikke særlig giftig og ubehagelig at lugte til i forhold til gylle.

2 thoughts on “Orø: Det syder og bobler, det lugter af gær…

  1. TV2Øst viser, at det var et GYLLE-udslip, der blev renset op efter, idet roesaften var blevet hældt op i en gylletank.

  2. Da undertegnede var på stedet , var lugten meget behagelig . Jeg skal ikke sige hvor meget gylle der var, men lugten var som sagt meget behagelig, der lugtede af bryggeri, en lugt Deres udsendte kender fra sine unge dage, da jeg arbejdede 5 år på Tuborg , som feriemedarbejder i min studietid. Indsatslederen og undertegnede spøgte endda med , om vi kunne bruge udslippet
    til vinfremstilling. Derimod kunne jeg ikke spore lugten af gylle, som normalt stinker af ammoniak p.g.a. nedbrydning af kvælstofholdige organiske stoffer, hvis gyllen da ikke er meget afgasset.
    Og som skrevet i artiklen , det lignede ikke den store miljøkatastrofe.

Comments are closed.