21. april 2024

Hvem har mest til fælles med hippierne? Kenny Jensby (LA) eller Karen Thestrup (Enhedsl.)? Foto og manipulation: Rolf Larsen.

Hvem har mest til fælles med hippierne? Kenny Jensby (LA) eller Karen Thestrup (Enhedsl.)? Foto og manipulation: Rolf Larsen.
Hvem har mest til fælles med hippierne? Kenny Jensby (LA) eller Karen Thestrup (Enhedsl.)? Foto og manipulation: Rolf Larsen.
Karen er Karen Thestrup fra Enhedslisten i Holbæk og Kenny er Kenny Jensby, der indtil årsskiftet repræsenterede Liberal Alliance i Holbæk byråd.

Man skulle to svaret på spørgsmålet i overskriften til denne artikel var oplagt. Men som alt andet i politiet, så behøver tingene ikke at være som de tilsyneladende ser ud til.

Ingen vil i dag beskylde partiet Venstre for at være et venstreorienteret parti. Grunden til partinavnet er at partiet for mere end 100 år siden sad i venstre side i Folketingssalen, mens partiet Højre (forgængeren for partiet De konservative) sad i højre side af salen. I dag kan man diskutere, hvor man vil anbringe de to partier på den politiske fløj.

Og langt de fleste vil vel nikke anerkendende til, at Enhedslisten er arvtager til Hippiebevægelsen, med de venstreorienterede meninger. Men ikke alle.

I går fredag kunne man i brugte DR2 programmet Deadline en stor del af udsendelsen på Hippiebevægelsen fra slutningen af 1960’erne og starten af 70’erne, hvor hippierne stod som frigjorte oprørere mod det etablerede samfund, som optrådte med langt hår og bar r.. og var med til at etablere Thylejren og Christiania. Og hvorfor tog Deadline fat på en “historisk ” bevægelse hvis oprindelige medlemmer næsten alle har nået pensionistalderen?.

Årsagen var at formanden for Liberal Alliances Ungdom, Martin Brygger, i dagbladet Politiken, havde skrevet et indlæg om at Liberal Alliance var var de sande efterkommere til hippiebevægelsen. Det lød som en provokation, især fo r mange af avisens læsere, men heri tog de tilsyneladende fejl.

For Deadline havde indkaldt to gamle hippier til en debat med Martin Brygger, nemlig Henning Prins der var med ved skabelsen af Thy-lejren og Jacob Ludvigsen initiativtager til dannelsen af Christiania. Førstnævnte stadigvæk medlem af Enhedslisten. Begge de to herrer var langt hen ad vejen enige med at den oprindelige hippiebevægelse og Liberal Alliance stod hinanden nærmere, end Enhedslisten står Hippiebevægelsen. En af dem kaldte oven i købet Enhedslisten for et statsbærende parti og nævnte, at socialisterne, som ikke er kendt for individuel frihed, men kun kollektiv frihed, havde kuppet hippiebevægelse. Og langt hen ad vejen må man give dem ret. I Enhedslistens top sidder der stadig gamle kommunister, som Frank Aaen, der som formand for Kommunistiske Studenter og politisk redaktør af Land og Folk var tidligere var varm tilhænger af DDR – et land med et meget berygtet, men dygtigt efterretningsvæsen, et land som kaldte sig demokratisk, men som ikke var det efter nogen målestok.

Og så er det måske også på sin plads at nævne, at Liberal Alliances Ungdom nok kunne score mange anerkendende nik fra gamle hippier på ønsket om at legalisere hash.

Efter denne udsendelse kan man blive en smule forvirret, også på det lokale politiske plan: Måske er direktør for Erhvervsforum Kenny Jensby en forklædt hippie – i jakkesæt og slips? – og måske er Karen Thestrup-Clausen i virkeligheden liberalist med mottoet: Lad falde hvad ikke kan stå, for hun har som tidligere nævnt på Holbaekonline.dk været modstander af bruge kommunale skattekroner på en privat virksomhed som den professionelle afdeling af HB&I.

Sådan kan man blive klogere af at se Deadline, men også en smule mere forvirret. Du kan se udsendelsen på DR 2 ved at trykke her.