20. april 2024

Arkivfoto: Rolf Larsen

Ta' den med ro og vent, inden du sætter dig bag rattet efter en våd nytårsaften. Arkivfoto: Rolf Larsen
Ta’ den med ro og vent, inden du sætter dig bag rattet efter en våd nytårsaften. Arkivfoto: Rolf Larsen
Hele 18 % af de dømte spritbilister blev taget dagen derpå. Se her hvordan du undgår at blive en af dem.

I en undersøgelse fra 2012 fra de såkaldte Alkohol- og Trafikkurser, som dømte spritbilister skal på, svarede 18% af de 4461 adspurgte spritbilister, at de blev taget for spritkørsel dagen derpå.

– Mange er ikke klar over, hvor lang tid de er om at forbrænde alkohol. Det betyder, at de risikerer at sætte sig bag rattet og køre bil, selv om de har for høj en promille. Man bør være meget varsom med at køre bil dagen efter en fest, siger Vivi Dixen Møller, AT-koordinator i Region Syddanmark.

Branderten kan ikke danses væk
Der er mange myter om, at man kan blive hurtigere ædru ved at danse, løbe eller for eksempel drikke kaffe. Men det er kun myter.

– Det kan godt være, at du føler dig mere ædru efter en lille lur og en tår kaffe. Men det har absolut ingen virkning på din forbrændingstid at danse, løber, sover eller drikker kaffe. Når du først har drukket dig fuld, er der kun en ting at gøre. Nemlig at vente til din lever har forbrændt alkoholen. Og det kan sagten vare til langt op på næste dag, siger Michelle Lykke Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Hvis en mand på 80 kg til en fest, der varer fra kl. 19-03 drikker i alt 14 genstande og han så sætter sig ud i sin bil kl. 08.00 for at køre til bageren, ja så er hans promille på 0,93 – det er væsenntligt højere end de tilladte 0,5 promille og det koster både en betinget frakendelse af kørekortet og en både svarende til promillen ganget med hans månedsløn. Desuden skal han gennemføre et 10 timers Alkohol- og Trafikkursus og gå op til en kontrollerende køreprøve.

Ta’ den med ro
Så hvis man vil være helt sikker på ikke at blive snuppet for spirituskørsel her på nytårsdag, så er det nok en god idé at se nytårsskihop inden man sætter sig ud bag rattet.