20. april 2024

De unge i Holbæk Kommune behøver ikke at bevæge sig ned til nærmeste afstemningssted til kommunalvalget den 19. november, for Holbæk Byråd har besluttet at afstemningsstedet skal komme til dem. Det er sker efter devisen Hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, så må Muhammed komme til bjerget.

Denne service overfor de unge er et forsøg på at få dem til at stemme til kommunal- og regionsvalget. Derfor vil blandt andre lærerstuderende, tømrerelever og gymnasieelever kunne afgive deres stemme på deres uddannelsessted.

Kommunalpolitik er ikke blandt de unges største interesseområder og det ved man godt. Derfor har flere uddannelsessteder valgt at sætte kommunalvalget på skemaet.

På Nordvestsjællands Produktionsskole får de unge undervisning i, hvad et kommunalvalg er, hvad et parti er, og hvad forskellen på partierne er. De skal også lave en opgave om valget, og de får mulighed for på skolen at møde en politiker fra hvert af de opstillede partier og lister. På selve stemmedagen den 7. november bliver eleverne sat ind i det praktiske i afstemningen. Blandt andet får de at vide, at kun et sygesikringsbevis er nødvendigt for at kunne stemme – i modsætning til valgdagen den 19. november, hvor de skal have deres valgkort med.

Den mobile stemmeboks kommer ud én dag på i alt syv uddannelsessteder og er på farten fra 10. oktober.

Men det er ikke kun de unge studerende, som er svære at lokke til stemmeurnerne. Valgdeltagelsen blandt unge kontanthjælpsmodtagere er også lav. Derfor laver Holbæk Kommune en valgkampagne, der er målrettet unge på kontanthjælp.

Det sker i form af fire unge ambassadører, der på plakater, skilte og i små film fortæller, hvorfor de synes, at det er en god ide at stemme.

De unge kontanthjælpsmodtagere skal også have undervisning i, hvad en kommune laver, hvad et kommunalvalg er, og hvordan man stemmer. Det sker som en del af deres forløb i Arbejdsmarkedscentret.

Fakta:
Her kommer stemmeboksen til de unge:

10. oktober University College Sjælland (læreruddannelsen)
31. oktober EUC Nordvestsjælland
06. november SOSU Sjælland
06. november Nordvestsjællands HF-VUC
07. november Produktionsskolen PH
07. november Nordvestsjællands Produktionsskole
11. november Stenhus Gymnasium og HF

1 thought on “Unge slipper for gåturen – stemmeboksen kommer til dem

 1. Det er et rigtig flot initiativ, som Holbæk Kommune har sat i værk. Jeg kan kun forstå det på den måde, at kommunen har vurderet, at de unge i kommunen kan defineres som “Udsatte vælgere” a la Zornig’s kampagne ?? Eller hvad ?

  Har kommunen så samtidig gjort sig nogle tanker om, hvorvidt LOKAL DEMOKRATIET kan få en hjælpende hånd ??

  Det er sådan, at man IKKE kan stemme til Lokalforum, hvis man er så uheldig ikke at være tilstede på dagen og på stedet, hvor valget foregår. Ellers NUL demokrati – altså lokalt.

  For brevstemme kan man til byråd, til region og til ældrerådet (hvis man har alder til dét).

  Så forhåbentlig har man nu efter 2 perioder med Lokalfora fået øjnene op for at få fremmet lokaldemokratiet ved at man kan brevstemme. Eller hvad ?

  Eller skal vi have en Zornig-lignende kampagne for at få denne ret ??????

Comments are closed.