21. april 2024

Prfoto: Holbæk Kommune.

Nu har Holbæk Kommune fået overdraget nøglerne til Brorfelde. Foto: Holbæk Kommune.
Nu har Holbæk Kommune fået overdraget nøglerne til Brorfelde. Foto: Holbæk Kommune.
Mandag eftermiddag fik kommunen overdraget nøglerne til til observatoriebygningerne i Brorfelde Bakker fra statens ejendomsselskab Freja Ejendomme.

Planen er at indrette et oplevelsescenter med fokus på formidling af geologi, natur og astronomi på stedet. Centeret skal henvende sig til både skoleklasser og familier med lyst til at opleve og lære og til grupper og enkeltpersoner med mere specifikke interesser inden for blandt andet astronomi og natur.

– Det er lidt af en drøm, der er gået i opfyldelse, og vi glæder os til at indrette et naturvidenskabeligt læringscenter, der kan blive et fyrtårn og en hjørnesten i både naturvidenskabelig formidling og for turismen i kommunen, sagde formand for kultur- og fritidsudvalget Emrah Tuncer ved pressemødet.

Detaljerne for det kommende center er ikke på plads, men kommunen har indgået det første samarbejde om formidling og læring i Brorfeldes Bakker. Det er afdelingen for forskning og innovation på University College Sjælland (UCSJ), der ser store potentialer i Brorfelde specielt i forhold til læreruddannelsen.

– Det kan blive verdens største autentiske naturvidenskabelige læremiddel. Det er ikke noget, der er bygget til undervisning, og det er meget værdifuldt. Det øger motivationen hos eleverne, sagde forskningschef ved UCSJ Niels Henrik Helms.

Aktivitet og restaurering sideløbende
Holbæk Kommune står over for en større restaureringsopgave af de gamle bygninger i Brorfelde Bakker, men det forhindrer ikke, at der meget snart åbnes for nogle aktiviteter. Blandt andet naturture i området for skoleklasser.

De to største bidrag til projektet hidtil er kommet fra henholdsvis A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og fra Nordea-fonden, der hver har støttet med 10 millioner kroner. Dertil kommer yderligere 350.000 fra Nordea-fonden til udviklingen af et forretningskoncept for Brorfelde samt 1,4 millioner kroner i Landdistriktsstøtte (LAG). Holbæk Kommune arbejder fortsat med at skaffe midler til centeret, men påbegynder opbygningen af stedet nu.

Stedet bliver ført videre
Området er fredet og det vil betyder, at området og bygningerne i Brorfelde vil blive bevaret i stil med det oprindelige.

Et af de næste skridt på vej mod et oplevelsescenter i Brorfelde bliver blandt andet ansættelse af en udviklingskoordinator. Og foruden guidede ture i området bliver der allerede i december mulighed for at besøge Brorfelde og se blandt andet den store Schmidt-kikkert i en af observatorie-bygningerne og opleve stedet i vintermørke.

Det er frivillige astronomi-interesserede, der de senere år har været aktive i de gamle bygninger. Holbæk Kommune arbejder tæt sammen med denne gruppe og vil også hilse andre frivillige med interesse i stedets værdier velkommen.