29. maj 2024

Regentparrets besøg på Orø har tilsyneladende haft en positiv indflydelse for øens turisme. Foto: Rolf Larsen.

Regentparrets besøg på Orø har tilsyneladende haft en positiv indflydelse for øens turisme. Foto: Rolf Larsen.
Regentparrets besøg på Orø har tilsyneladende haft en positiv indflydelse for øens turisme. Foto: Rolf Larsen.
Regentbesøg, cykelløb og træskibsfestival har haft en positiv indflydelse på turismen i Holbæk – hvis man skal tro en undersøgelse om turismeudviklingen i Holbæk Kommune, som Holbæk Erhvervsforum har lavet.

I undersøgelsen er 18 aktører og organisationer indenfor – eller med tæt relation til – turismebranchen i Holbæk blevet spurgt om, hvordan højsæsonen 2013 – fra primo maj til medio august er gået sammenlignet med højsæsonen i fjor.

Det er blandt andet blevet spurgt ind til overnatiningstal, hjemmeside besøg, indtjening m.m.

– Nu har vi i Holbæk Erhvervsforum haft ansvaret for drift og udvikling af turismen her kommunen i lidt mere end halvandet år. Derfor er det interessant at se på, om vores store arbejde med markedsføring, produktudvikling og events etc. – som sker i et tæt samspil med Holbæk Kommune, turistaktører, erhvervsliv, detailhandel, de frivillige foreninger og kulturinstitutioner m.fl. – begynder at bære frugt”, forklarer erhvervsdirektør Kenny Jensby og fortsætter:

– Og indikationerne peger i den retning. Kigger man fx på de otte overnatningssteder, som har bidraget med data til undersøgelsen, kan vi konstatere, at disse samlet set har oplevet en stigning på 1.165 overnatninger fra 2012 til ’13 i den givne periode. Endvidere kan vi se, at turister fra mere end 20 forskellige nationer har overnattet i Holbæk. Udover de vante målgrupper som danskere, tyskere, nordmænd, svenskere og hollændere, har fx også amerikanere og australiere været på visit.

Kenny Jensby forklarer også, at flere af de adspurgte aktører har meldt ind, at de samlet set har haft en merindtægt i forbindelse med årets store events i omegnen af 1 mio. kroner.

Tilsvarende hæfter erhvervsdirektøren sig ved en stigende interesse på web for turistrelaterede aktiviteter i Holbæk. Undersøgelsen har således samlet besøgstal fra visitholbaek.dk, Holbæk Kommunes eventside, Orø Kro og Kursuscenters samt Holbæk Vandrerhjems hjemmeside. Af disse ses en samlet stigning i perioden fra 36.381 unikke besøgende i ’12 til 42.212 i ’13.

Derudover er det væsentligt, at antallet af turister, som fysisk har lagt vejen forbi turistbutikken- og informationen på Holbæk Museum, er steget fra 2.350 til 4.150 i højsæsonen.

Gæsterne strømmer til Orø
Men især på Orø har der været en markant udvikling i turismen. Øen har da også været eksponeret flittigt og sommeren over, har der været store arrangementer, som har kunnet trække folk til øen.

DR2 Temalørdag står stadig som ubetalelig god reklame, men også sommerens besøg af Dronningen og Prinsgemalen i starten af juni og pilgrimsTOGTET måneden efter.

Øens to færger har oplevet fremgang sommeren over. Østre Færge har haft en stigning i billetsalget på 12 procent, hvilket skønnet svarer til 36.00 flere passagerer. Tilsværende melder Holbæk-færgen om en stigning i passagertallet i perioden maj til juni i 2012 til 2013 fra 27.927 til 37.074. I den stigning er også de populære sommercruise, som færgen begyndte på denne sommer.

– Mange af gæsterne har tilsyneladende taget sig en rask cykeltur rundt på Orø. I hvert fald er indtægterne på cykeludlejning på OrøKontor – i perioden – steget med over 300 procent i forhold til i fjor. Derudover kan successen aflæses i antallet af kaffedrikkende og kagespisende gæster i Marliese’s Gårdcafé. Fra maj til midten af august har Marliese Wessels nemlig haft hele 3.150 gæster mod 1.810 i 2012, fortæller turismechef Claus Westergaard