20. april 2024

Orø: Øøhhh, får vi ikke 3 millioner kroner af staten mere til næste år. Hvor bliver disse penge af? Foto: Jesper von Staffeldt.

Orø: Øøhhh, får vi ikke 3 millioner kroner af staten mere til næste år. Hvor bliver disse penge af? Foto: Jesper von Staffeldt.
Orø: Øøhhh, får vi ikke 3 millioner kroner af staten mere til næste år. Hvor bliver disse penge af? Foto: Jesper von Staffeldt.
Trods Christiansborg har fundet betydeligt flere penge til at støtte de kommuner som også rummer øer i deres område, er det ikke pr. automatik givet, at disse øer også kommer til at mærke det i form af en bedre kommunal service.

Holbæk kommune får ca 3. million kroner mere i støtte fra staten til næste år. Uheldigvis er disse penge ikke øremærket, så hvis der ikke er politisk vilje til det, behøver det ikke at udmønte sig i f.eks. flere færgeafgange for Orøfærgen, billigere biltakster, bedre veje osv. Det fortæller teknisk direktør Asmind til Holbaekonline.dk, og pointerer at pengene til Holbæk kommune som skrevet ikke er øremærket, men er et generelt tilskud fra Staten, fordi det koster kommunerne flere penge at “drive” en ø. F.eks. er udgifterne pr elev på Orø skole betydeligt større end på fastlandet.

En gang i mellem synes man der er en konkurrence mellem vælgere og politikere: Hvem har den korteste hukommelse? Det er ikke mere end to år siden et flertal i byrådet svingede sparekniven særdeles voldsomt over Orø.

Man talte om at lukke/indskrænke Orø skole, sløjfe de sene færgeafgange – måske endda helt spare færgen væk. Heldigvis kom Folketingets Ø-udvalg ind i sagen, og øen slap med nogle knubs i form af indskrænkninger af weekendtrafikken og en betydelig forhøjelse af billetprisen, når bilisterne skulle have deres bil med til f.eks. indkøb. Nu viser færgen et fint regnskab, der er også plads til forbedringer. Derfor bør de samme politikere der var så ivrige med at svinge sparekniven også genopfriske hukommelsen og nu prøve at have spenderbukserne på.

Men på torsdag på et dialogmøde i Orøhallen er der mulighed for Ø-boerne at spørge politikerne om de vil anvende disse penge til mærkbare forbedringer i den kommunale service på Isefjordens perle, eller om de blot skal hældes i det store hul, som kaldes kommunekassen. I så fald kan ø-boerne, folk i Skamstrup og Jyderup ‘glæde’ sig over der sandsynligvis kommer en Holbæk Arena til flere hundrede millioner kommunale kroner midt i en tid hvor kommunen for alvor kommer til at mangle penge de kommende år.

Denne klumme er ikke nødvendigvis udtryk for Holbaekonline.dks holdninger.

1 thought on “Jespers klumme: Større ø-tilskud – men får Orø selv glæde af pengene?

  1. Jespers Klumme om de 3 millioner er uden at kende helt til Jespers politiske holdning, noget jeg kan støtte. Det ville være en god tanke at understøtte den lokale skole sålededes at der ikke opstår tvivl om skolen eksistens, forbedre Orø færgens afgange og priser, alt for at sikre at der vil flytte børnefamilier til Orø. Dette vil også trækfærgen få gavn af.
    Lad os bruge de 3 millioner til at få vendt udviklingen til det bedre på Orø, således der vil komme nye fast boende på Orø. For har der været nogle virkelige flotte arrangementer på Orø, der har gjort Orø landskendt, men her taler vi om værdier der skal være med til at skabe fremtiden.

    Med hilsen
    Ole Brockdorff.

Comments are closed.