20. maj 2024

Selv om man fylder 70 , så typisk Carsten Roug: Buisness as usual. Foto: Jesper von Staffeldt.

Selv om man fylder 70 , så typisk Carsten Roug: Buisness as usual. Foto: Jesper von Staffeldt.
Tro det eller ej Carsten Roug bliver 70 år i dag. Det kan man ikke se på ham, ungdommeligt udseende, slank og sportstrænet, og det skyldes han i modsætning til nogle af sine patienter – bl.a. Deres udsendte, hverken spiser for meget, ikke drikker et glas eller to, men til gengæld motionerer meget.

Carsten kommer til verden i 1943 – måske et mørklægningsbarn? – i København. Bliv student og læser til læge på Københavns Universitet.

Inden han bliver færdiguddannet tager han job i Sverige som underlæge, og her møder han sygeplejersken Margit – som trods næsten 40 år i Danmark aldrig har ladet sit sprog påvirke af det danske. Carsten har måske forudanet han skulle slå sig ned på Orø, hvis motto er: Det går ikke så stærkt, men det går, for de to bor sammen på polsk i 5 år , før de får papir på det. Da Carsten er (næsten) færdig aftjener han sin værnepligt på Bornholm, og derfor har Carsten en høj stjerne hos Deres udsendte – han har jo været med til at holde russerne fra døren – for Carsten er ellers kendt for at synspunkter, der minder om de Radikales. Måske er det afdøde lokalhistoriker Harald Petersen og kone, der har påvirket ham?.

Carsten gør sin uddannelse endelig færdig i Grenå, og tager derpå til Sverige. Efter at have været nogle år hos de blå-gule beslutter han og Margit sig for, at slå sig ned i Danmark og få en lægepraksis. De kigger efter et lille samfund, nær vand, nær København og hvor der er en skole i nærheden, som deres tre børn kan gå på. Valget falder på Isefjordens perle i april 1977. Her kan Carsten også dyrke sin passion: lokalhistorie – og på en måde kan man sige Carsten har fået to børn til: Det lille museum og så ikke mindst: Hestebedgård, hvor Carsten tit tilbringer megen tid med hakkejern for at fjerne mælkebøtter på gårdspladsen. På den gode gammeldags facon selvfølgelig – ikke noget med at sprøjte.

Denne artikels forfatter bliver også helt nostalgisk når han møder op i lægehuset. Konsultationen minder mig om barndommens læge i 50érne, måske kan det engang når Carsten stopper – forhåbentlig om mange år endnu – blive det 4. museum på øen. Men som Carsten Roug siger: Hvorfor anskaffe sig en elektronisk blodtryksmåler, når det gode gamle kviksølvmanumeter virker lige så godt.

Hvad enten Carsten vil det eller ej, så er der i dag kl.12-16 reception på Hestebedgård.

Denne artikel er ikke skrevet med Carsten Rougs billigelse, men med Margits tilladelse.

1 thought on “Orøs læge bliver 70 i dag

  1. rigtig dejligt at fejre vores dejlige læge, som man ikke kan forstå bliver 70 år håber vi beholder ham i mange år endnu,
    endnu en gang tillykke til en afhold læge fra claus og leila

Comments are closed.