30. maj 2024

Sådan ser det ud, når der tælles stemmer op. Arkiv foto: Rolf Larsen.

Ny initiativer skal få flere til at sætte et kryds på stemmesedlen ved kommunalvalget – og lykkes det, får de valgtilforordnede mere at lave når de tæller op. Arkiv foto: Rolf Larsen.
Byrådet besluttede i juni, at bruge 140.000 kroner på at få flere til at stemme ved kommunalvalget den 19. november. Det skal bl.a. ske ved postkort, breve til arbejdsløse og undervisning af både børn og voksne.

Med pengene vil kommunen lave en række ekstraordinære intiativer, som skal få valgdeltagelsen op. Ved det seneste kommunalvalg i 2009 stemte 66,83 procent af de stemmeberettigede.

– Vi er borgernes repræsentanter, og vi må arbejde for, at flere borgere gør brug af deres stemmeret og deltager i lokaldemokratiet. Derfor håber vi, at valginitiativerne kan få flere hen til stemmeboksen, siger borgmester Søren Kjærsgaard.

Ifølge en pressemeddelse fra Holbæk Kommune er det især unge, indvandrere og socialt dårligst stillede, som ikke sætter deres kryds ved kommunalvalg. Derfor vil man primært rette de nye initiativer mod de tre grupper.

De unge kan stemme på deres skole
Fra den 20. august er det over hele landet muligt at brevstemme. Det vil Holbæk Kommune udnytte for at få flere unge til at stemme. Derfor bliver stemmeurnerne flyttet ud på uddannelsesstederne – en dag for hvert sted. Samtidig skal der undervises med valg og demokrati, på kommunens folkeskoler – de vil dog først kunne bruge deres stemme en gang i fremtiden.

Voksne ledige skal undervises i valg
På Arbejdsmarkedscentret skal de socialt dårligst stillede undervises i valg og det at stemme. Og der vil blive lagt valgmateriale i de breve, Arbejdsmarkedscentertret alligevl sender ud til de ledige.

Desuden vil politikerne sprede budskabet om valget i boligkvarterer, byrummet og på stationen med plakater, postkort og bannere og på kommunens hjemmeside, vil man forklare om valget på forskellige sprog.

De sociale medier som Facebook skal også tages i brug for at skabe opmærksomhed på valget og så vil kommunen sende breve til folk, der inden for de seneste år er flyttet til kommunen, samt lave forskellige arrangementer.

Politikerne selv skal også selv i arbejdstøjet
Byrådsmedlemmerne er godt klar over, at de selv har et ansvar for at få vælgerne til stemmeurnerne:

– Vi som politikere kan ikke være tilfredse med, at en tredjedel af kommunens borgere stiller sig uden for demokratiet. Vi har en kæmpe opgave i at forklare, hvorfor det er vigtigt at gøre brug af sin stemmeret. Det er os, der skal gøre valget nærværende og vedkommende for den enkelte vælger. Og det kan vi kun gøre, hvis vi også tager ud og møder vælgerne der, hvor de er, siger Søren Kjærsgaard.