30. maj 2024

Belysningsleverandøren Thorn Lightning er netop nu igang med at levere gadebelysning i Holbæk Kommune i et projekt med en samlet værdi af over 100 millioner kroner.

Thorn skal levere mellem 2.000 og 2.5000 LED-amarturer i forbindelse med renovering af kommunens gade- og vejbelysning. Hele projektet, der inklusiv kabellægning, installering og lysstyring, har en samlet værdi på over 100 millioner kroner, skal være afsluttet i december 2013.

Virksomheden skal også leverer til Køge Kommune.

I begge kommuner er det energiselskaber, som varetager gadebelysningen. Men repræsentanter fra kommunen har aktivt været med til at vælge, hvilke gadelamper og armaturer de ønsker. Herefter foregår projektsamarbejdet direkte mellem Thorn og det pågældende energiselskab. Det er energiselskabet SEAS NVE som i både i Holbæk og Køge står helt eller delvist for projekterne.

– Vi går efter leverandører, som ud over den rette pris, kvalitet og sortiment, også kan være en tæt samarbejdspartner. Hos SEAS NVE arbejder vi med langsigtede løsninger, der giver optimal værdi for vores kunder og ejere, da vi er et andelsselskab. Her er det vigtigt at have en stærk leverandør på sidelinjen, som kan hjælpe os. Ikke kun nu, men også flere år fremover, siger Jesper Ravsbjerg, Key Account Manager i SEAS NVE.

– Ordrene er en tillidserklæring fra vores kunder, og det er vi naturligvis glade for og stolte over. Det viser, at vi har den rette kombination af et bredt sortiment, konkurrencedygtig pris, god kvalitet, service og det rigtige set-up, når vi kan levere belysningsløsninger til en hel kommune. Vi oplever derfor lige nu stor interesse og efterspørgsel, og vi er kun lige begyndt, siger Michael Schmidt, direktør hos Thorn Lighting.

Han henviser til, at kviksølvslyskilder ifølge et EU-direktiv skal udfases i 2015, så det er aktuelt for kommuner og forsyningsvirksomheder at se sig om efter alternativer. Hvis investeringerne gennemføres allerede nu, vil kommunen få et forspring i form af CO2-besparelser og reducerede energi- og driftsomkostninger. Ifølge Thorns egne undersøgelser kan danske kommuner spare op til 50 procent af energiforbruget ved at gå fra kviksølv til LED-belysning.

Store besparelser:
– Der er store energi og vedligeholdelsesbesparelser alene ved at gå fra kviksølvslamper til LED-armaturer. Men inden for LED sker der også en udvikling, så man, sammenlignet med for få år siden, i dag har endnu færre watt kombineret med intelligent lysstyring. Thorns LED-armaturer kører lysstyring på ”open standard”, så vores produkter også kan arbejde sammen med andre producenters lysstyring. Det giver fleksibilitet for kommunerne og energiselskaberne, forklarer Michael Schmidt.

– Vi går efter leverandører, som ud over den rette pris, kvalitet og sortiment, også kan være en tæt samarbejdspartner. Hos SEAS NVE arbejder vi med langsigtede løsninger, der giver optimal værdi for vores kunder og ejere, da vi er et andelsselskab. Her er det vigtigt at have en stærk leverandør på sidelinjen, som kan hjælpe os. Ikke kun nu, men også flere år fremover, siger Jesper Ravsbjerg, Key Account Manager i SEAS NVE.

Fakta om projektet i Holbæk Kommune
– Thorn leverer 2.000-2.500 LED-armaturer fordelt på fire etaper.
– Etape 1 og 2 sker gennem EnergiMidt, mens etape 3 sker via SEAS NVE. Der er også planlagt en 4. og 5. etape, som endnu ikke er afgjort
– Thorn skal levere flere typer og størrelser af armaturer alt afhængig af formål og placering.
– Levering er allerede påbegyndt, og energiselskaberne skal være færdig med kabellægning, installering og opsætning af lysstyring inden udgangen af december 2013.
– Den samlede projektsum for kommunen og energiselskab er over 100 millioner kroner.