Avis: Holbæk-børnehave bandlyser svinekød

Det er her i børnehuset Holbæk Have, at der, ifølge Ekstra Bladet, ikke serveres svinekød for børnene. Foto: Rolf Larsen.

En børnehave i Holbæk bandlyser svinekød af religiøse hensyn, skriver Ekstra Bladet i dag.

Ekstra Bladet har lavet en gennemgang af kostpolitiken i en række daginstitutioner landet over, og den viser, ifølge avisen, at mindst 30 steder i dag ikke serverer svinekød til børnene, heriblandt børnehuset Holbæk Have.

Det sker ud fra en hensyn til de muslimske børn, som ifølge deres religion ikke må spise svinekød.

Avisen har fundet frem til institutionerne – herunder Holbæk Have – ved at søge efter kostpolitikker på nettet, som nævner svine- eller halalkød.

Madsociolog og adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol kalder det en forkert vej at gå:

– Det er en meget svær balance. Svinekød er det mest spiste herhjemme og en vigtig del af dansk madkultur som der er kommet en voksende stolthed omkring. Og det må kunne lade sig gøre, at servere differentierede menuer for børnene, så man ikke skal bandlyse bestemte fødevarer for at skulle vise hensyn, siger Jon Fuglsang, som mener, at børnene selv skal lære at tage stilling til tingene.

I Børnehuset Holbæk Haves kostpolitik står der om svinekød: “Vi serverer ikke svinekød, men bruger okse, kalv, fisk og kylling.”

Ikke nogen ernæringsmæssig betydning
At man ikke får svinekød, har ikke nogen ernæringsmæssig betydning.

– F.eks. er leverpostej, der typisk er lavet på svinelever, sundt for et barn., fordi det er rigt på jern og proteiner. Men den kan godt erstattes, så længe børnene får den samme næring gennem noget andet kød, som f.eks. kyllingepølse eller oksespegepølse, siger ernæringsekspert og professor Arne Astrup til Ekstra Bladet.

Denne artikel er publiceret den 16. juli 2013 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

2 kommentarer

  • Charlotte

    Hvorfor skal vi underlægge os andre? Er det ikke Danmark vi bor i? Med danske værdier, kultur og levemåde? Seriøst tag jer sammen !

  • Jan Sohn (A)

    SVINEKØD KONTRA OKSEKØD
    Svinekød har altid, sammen med oksekød, fisk og kylling, været en stor del af danskernes ernæring og det må det gerne blive ved med at være.
    Jeg har fuld forståelse for andre trosretningers spisevaner, men når kommunale institutioner griber ind overfor danske børns spisevaner, går de for vidt.

Leave a Reply