Eventyrene indtager Nisseland

Nu kan man opleve de kendteste af H.C. Andersens eventyr i Nisseland ved Mørkøv. PRfoto: Nisseland.

Alle de kendteste H.C. Andersen-eventyr bliver levendegjort på en ny udstilling i Nisseland ved Mørkøv, som også byder på trolde, pirater, vikinger og selvfølgelig nisser. Det er Nisselands 30 års jubilæum i fremstilling af mekaniske figurer, der fejres med eventyrudstillingen – og så holdes der sommeråbent for første gang i Nisselands historie.

Nisseland fejrer 30 års jubilæum med en eventyrudstilling. Det er først og fremmest H.C. Andersens eventyr, der kommer til at udspille sig: I et eventyrslot ligger prinsessen på ærten i sin seng, mens et panorama uden for slottet iscenesætter svinedrengen, som kysses af en modvillig prinsesse med følge. Man kan også se den indbildske kejser komme gående under en baldakin og den lille, opvakte dreng, som siger: ”Han har jo ikke noget tøj på!” I en fremstilling af Fyrtøjet ser man soldaten med en hund, der har øjne (næsten) så store som Rundetårn, og som kronen på værket sidder H.C. Andersen selv et sted i fuld størrelse og fortæller sine eventyr.

Levendegør eventyrene
Ligesom nisseudstillingerne er også eventyrpanoramaerne interaktive, så publikum selv kan sætte gang i figurerne og skabe liv i udstillingen. Og alle de mekaniske eventyrfigurer er håndlavede af Nette og John Roger, der står bag Nisseland.

– Vi har valgt at kaste os over H.C. Andersen, fordi vi elsker hans eventyr og er fascinerede af den måde, han levendegjorde og menneskeliggjorde dyr, planter og ting. Og vi glæder os til at indbyde folk til at forsvinde helt ind i eventyrenes verden – det kan vi godt trænge til i den stressede verden, vi lever i. Her i Nisseland slapper folk af og hygger sig hele dagen med familien, siger John Roger.

Pirater, trolde, vikinger og honningkagemus
Ud over alle de mest kendte eventyr af H.C. Andersen byder udstillingen på et piratlandskab med sørøverskib, som ligger til kaj på en hemmelig skatteø. Her er en havneknejpe og masser af sørøveraktivitet: Kister med guld, sølv og ædelstene læsses, en herskabeligt klædt mand er ved at gå planken ud osv. I troldeland er troldene også beskæftiget med guld og ædelstene, som hakkes ud af minerne i bjerglandskabet. Trolde tåler som bekendt ikke sollys, og en kæmpetrold på fire meter, som ikke er nået ind i sikkerhed for dagslyset, er ved at forstene. I den mindre uhyggelige ende er blandt andet et honningkagebageri, hvor det er mus, der står for at bage honningkagerne.

Eventyrland for børn og barnlige sjæle
Det 2000 kvm store, indendørs Nisseland rummer som altid også en række fantastiske nissepanoramaer, fx et saddelmagerværksted og et bogbinderi, hvor de gamle håndværk udfolder sig på autentisk vis. Her er desuden eventyrboder og en eventyrcafé, når man trænger til et hvil og lidt lækkert at styrke sig på. Børnene kan deltage i en skattejagt rundt i eventyrland og andre konkurrencer, så der er rigeligt med aktiviteter til hele dagen.

Jubilæumsudstillingen åbnes officielt den 29. juni kl. 12.00 af Holbæks borgmester, Søren Kjærsgård, og man kan opleve eventyrlandet frem til og med den 11. august.

Kan du ikke se slideshowet herover? – så klik her.

Denne artikel er publiceret den 20. juni 2013 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply