30. maj 2024

I pinsen den 17.-19. maj lægger op mod 100 træskibe til kaj i Holbæk Havn.

Under Træskibsfestivalen 2013 inviterer mange af besætningerne indenfor på skibene. Nogle steder kan man få en sejltur, mens andre byder på fortællinger, rundvisning eller en snak med skipper og hans folk.

På land slår håndværkere, købmænd og andre forretningsdrivende sig ned. Og mellem salg af kaffe, ost, brød og kryddersnaps, kan børn og vokse forsøge sig med gamle håndværksteknikker eller sætte sig på en bænk og betragte folkemassen og livet på havnen, som det var engang.

Derudover vil der foregå en masse andre ting af mere moderne karakter: DM i cykeltrial, fodbold, beachvolley, dykning, havkajak og parkour, for blot at nævne en del af tilbuddene.

Teater på Fulton
Holbæk Teater og Teatret Fair Play har for alvor grebet chancen for at spille med i en god fortælling. Teatrene har i fællesskab skrevet en forestilling til lejligheden, hvor professionelle skuespillere sammen med lokale frivillige statister, musikere, sangere og teknikere rusker op i Holbæk Havns gamle historier.

Forestillingen finder sted lørdag aften den 18. maj, hvor skuespillerne – om bord på den tremastede skonnert Fulton – byder på et drama om pirateri, kongefejder og de tidlige Danere, men også om almindelige menneskers udlængsel, hjemve og kærlighed.

En unik oplevelse
Bag arrangementet står Holbæk Kommune og Træskibs Sammenslutningen (TS) i samarbejde med Holbæk Erhvervsforum, Holbæk Handelsstandsforening, og en lang række aktører fra det lokale kultur-, forenings- og erhvervsliv. I Holbæk har man store forventninger til eventen:

– Havnen har i mange år været et livgivende sted, hvor holbækkerne har søgt hen for at arbejde, gå tur eller kigge mod horisonten og drømme sig ud i den store verden. Derfor glæder det mig, at Holbæk Havn nu danner rammen om Træskibsfestivalen. De fantastiske skibe vil skabe en unik stemning og give os landkrabber et indblik i livet til søs og de spændende historier, der følger med, fastslår Holbæk Kommunes borgmester Søren Kjærsgaard og uddyber:

– Vi har sat alle sejl til for at gøre Træskibsfestivalen til en sand folkefest, så jeg håber, at rigtigt mange mennesker – både fra Holbæk og fra resten af landet – ville lægge vejen forbi og få en oplevelse langt udover det sædvanlige.

En del af den danske kulturarv
Også hos medarrangørerne i TS ser man frem til den store begivenhed:

– Alle vi i TS glæder os enormt til at komme til Holbæk og afvikle vores årlige træf. For os er det en fantastisk mulighed for at vise nogle smukke skibe frem, som alle har en høj herlighedsværdi – og som er en del af den danske kulturarv, forklarer TS-formand Lauge Damstrup Brøndum og fortsætter:

– Selvom vi træskibsentusiaster beskæftiger os med en niche, så er arrangementet i Pinsen samtidig med til at gøre opmærksom på, at vi fortsat skaber arbejdspladser i vores samfund. Vi er med til at sejle turister rundt i de danske fjorde; ligesom vi bidrager til at holde gang i de små værfter, skibstømrere, sejlmagere, rebslagere og beslagsmede. Og i særdeleshed er vores skibe med til at vække interessen for en karriere til søs blandt de unge. Vi håber derfor, at Træskibsfestivalen 2013 også kan medvirke til, at erhvervslivet får øjnene op for de mange muligheder, der ligger i fortsat at udvikle samarbejdet med de tilbageværende træskibe.