25. februar 2024

En 46-årig kvindelig pædagog fra Orø Strand Skole og Behandlingshjem omkom lørdag eftermiddag under en kanotur i Sverige.

Kvinden var sammen med fire andre på kanotur på den store smålandske å, Emån nordvest for Fliseryd. Hun sejlede i en kano sammen med en mandlig ven. I et område med meget stærk strøm, på grund af smeltevandet fra det smålandske højland, kæntrede kanoen.

Ifølge den svenske avis Expressen blev den 46-årige kvinde klemt fast mellem nogle grene i vandet og holdt under vandet da hun fik kanoen over sig. Manden i kanoen slap fri. Han forsøgte herefter at redde kvinden, indtil redningsmandskabet nåede frem og overtog redningsforsøget.

Det var nødvendigt for redningsmandskabet at save kanoen i stykker, for at komme til kvinden, der var livløs. Da man efter mere end en time fik hende fri, gik redningsmandskabet straks igang med at forsøge at genoplive hende. Hun blev herefter køt til Oskarshamn sygehus, hvor lægerne erklærede hende for død.

Vandt til at sejle kano
Den lille flok venner var vandt til at sejle i kano. De var udstyret med både våddragter og redningsveste og ifølge redningsleder Magnus Klase fra Mönsterås Räddningstjänst, viste deres udstyr, at de var godt bekendt med kanosejlads.

Og netop kundskaber i kanosejlads er vigtige i et område med stærk strøm, som det de danskerne sejede i.

– Praktisk taget hvert år indtræffer der ulykker i den del af åen. Men jeg har aldrig før oplevet, at det er sluttet så tragisk, siger Magnus Klase til den svenske avis Expressen.

Der var tale om en privat kanotur, der altså ikke havde nogen børn eller unge med fra Orø Strand Skole og Behandlingshjem.


Vis stort kort
Det var i dette område, at den 46-årige kvinde omkom lørdag i en kanoulykke.