2. marts 2024

Unge fra Letland, Italien og Holbæk vil i en hel uge samarbejde om at skabe links mellem kultur i forskellige lande og samtidig udvikle idéer til at gøre kulturinstitutioner mere attraktive for unge.

Det sker i dagene fra 22. – 29. marts, hvor en en gruppe unge fra Letland og Italien kommer på besøg i Holbæk. Sammen med lokale unge vil de skabe links mellem forskellige kulturer og mellem kulturinstitutioner og unge.

Besøget er arrangeret af Holbæk Ungdomsbyråd og Holbæk Kommune. Dea Rasmussen, der er formand for ungdomsbyrådet, glæder sig til at møde de udenlandske unge:

– For ungdomsbyrådet er det vigtigt, at unge i kommunen får mulighed for at møde unge fra andre lande. Det kan give større forståelse for andre nationaliteter – og det kan give mange spændende kontakter og et større netværk, siger hun.

Varieret program
De unge vil i løbet af besøget både dele erfaringer om projekter i deres eget land, lave konkrete opgaver og udveksle ideer.

Desuden skal de besøge lokale foreninger og arbejde med egne produktioner, fx et radioprogram om hverdagen i Holbæk. De når også en byvandring og en snak om, hvordan kulturinstitutionerne kan blive bedre til at fange de unges interesse.

Betydning for de unge
Pia Madsen, der er afdelingsleder i Ung Holbæk, glæder sig til at tage imod de udenlandske unge og til at følge dem uge igennem:

– Besøget vil sikkert give nogle venskaber på tværs, og det kan føre til, at de senere hen besøger hinanden eller holder kontakt via Facebook eller andre fora. Samtidig giver kontakten et indblik i de mange ting, der sker i resten af verden, og i de vilkår, unge lever under i andre lande. Og det er vel og mærke som de unge selv forstår og oplever det, og ikke kun sådan som vi voksne formidler og forklarer det.

Internationalt partnerskab
Besøget er en del af projektet Linking Cultures, som Holbæk Kommune har taget initiativ til i samarbejde med kommunerne Kekakava i Letland og Terni i Italien. Det er sket for at sætte mere fokus ungdomskultur.

– Kommunale kulturinstitutioner deler en række udfordringer på tværs af de nationale grænser. For eksempel hvordan vi sikrer kulturinstitutionerne en rolle i de unges hverdagsliv, hvor de dagligt bliver mødt af utallige kultur- og medie-muligheder. Samtidig vil vi gerne gøre kultur til noget, vi skaber sammen i stedet for bare at være et tilbud, og derfor inviterer vi de unge til at være med til at finde svar og løsninger, forklarer Brian Worm Ahlquist, kultur- og fritidschef i Holbæk Kommune.

Projektet får støtte fra EU’s ungdomsprogram, Aktive Unge.

Åbent dialogmøde
Besøget i Holbæk slutter med et åbent dialogmøde onsdag den 27. marts klokken 16.00-18.00 på Holbæk Ungdomscenter, Gl. Ringstedvej 32, 4300 Holbæk. Her præsenterer de unge deres produktioner, og de fremlægger og debatterer deres forslag til, hvordan kulturinstitutionerne kan blive bedre til at interagere med unge.

Dialogmødet er åbent for alle interesserede og udover de unge deltager også repræsentanter fra Holbæk Byråd og lokale kulturinstitutioner.

Tilmelding til mødet og eventuelt den efterfølgende fællesspisning skal ske til Jakob Villadsen på mail javil@holb.dk.