15. april 2024

Katten må godt gemme sig, hvis den har behov for det. Foto: Mihai Tamasila.

Katten må godt gemme sig, hvis den har behov for det. Foto: Mihai Tamasila.

Nytårsaften er fyldt med bulder og brag. Vi giver her nogle gode råd til, hvordan du gør aftenen mindre skræmmende for dyrene.

Hunden ser op til dig
– Det handler om at gøre hunden træt og tilfreds, før det for alvor går løs med krudt og brag. Man kan gå en lang tur om formiddagen. Giv også hunden nogle udfordringer. Gem f.eks. godbidder, som den skal bruge sine sanser til at finde frem til. De mange oplevelser fra formiddagen gør hunden træt og mere afslappet til aftenen, siger Lotte Brink, dyrlæge og projektleder for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse.

– Når så bragene begynder, handler det om ikke at give hunden medynk. Virk glad og tal muntert til hunden, som om bragene hører helt naturligt til. Hunden betragter dig som sin leder, og hvis lederen virker nervøs, så føler hunden sig bekræftet i, at der er noget at frygte.

Katten må gerne gemme sig
Hvis din kat er vant til at gå ud og ind af en kattelem, så sørg for at katten er hjemme i huset og luk lemmen nytårsaften, så katten ikke forvilder sig ud. Sørg for, at din kat har en bakke med kattegrus, hvor den kan forrette sin nødtørft.

– Hvis katten ønsker at gemme sig i et mørkt skab eller under sengen, så lad den endelig ligge. Den bliver ikke mere tryg af, at du haler den ud – og det samme gælder hunden, siger Lotte Brink.

Tænk også på udegående dyr
Ud over de mange hunde og katte, som bliver bange for fyrværkeriet, kan især udegående dyr som heste og kvæg også reagere meget stærkt på de høje lyde. Hvis man har mulighed for det, er det derfor en rigtig god idé at sætte dem på stald. Tag eventuelt en snak med de naboer, som du ved, har hang til nytårskrudt, og bed dem om at tage hensyn.

Læs også: Hjælp dine kæledyr gennem nytårsaften