23. juni 2024

Orø-færgens mini-cruise er så stor en success, at der nu udviddes med ture til Munkholmbroen. Foto: Rolf Larsen.

Munkholmbroen forbinder Holbæk området med Hornsherred. Men i Mig og min lillebror-filmene forbinder den øen Bomø med fastlandet. Foto: Rolf Larsen.
Til december er Brorfelde Observatorium ved Tølløse et af de helt centrale lokationer i DRs nye julekalender “Julestjerner”. Men Faktisk har det nuværende Holbæk Kommune lagt kulisser og lokationer til flere film og TV-serier.

Holbaekonline.dk har brugt utallige researchtimer på at se en lang række danske film og tv-serier og i en ny artikelserie, som starter her, tager vi et kig på disse.

Munkholmbroen blev indviet i 1952. 15 år efter blev den brugt i den første af tre Mig og min lillebror-film. Foto: Rolf Larsen.

I denne første artikel i serien, handler det om Munkholmbroen.

Munkholmbroen er en 114 meter lang vejbro, der forbinder området omkring Holbæk med Hornsherred.

Broen blev projekteret af Anker Engelund efter tidligere broprojekter var kulsejlet.

Det er en såkaldt buebro, opført i jernbeton og anlagt i tilknytning til en dæmning, der er anlagt over holmen og øen Munkholm til det gamle færgested Langtved.

Munkholmbroen blev færdigbygget i 1951 og indviet i 1952. Før da, var der en lille passagerfærge på stedet.

I filmen Mig og min lillebror fra 1967 er Søren og Peter Severinsen (spillet af henholdsvis Dirch Passer og Poul Reichhardt) indehaver af den lille “færge” (en robåd), som fragter folk fra fastlandet til øen Bomø, hvor de to brødre bor. Men udviklingen har gjort brødrenes færge-fart overflødig, da Bomø bliver landfast via en ny bro – “spillet” af Munkholmbroen.

Broen optræder også i de to efterfølgende film i serien; Mig og min lillebror og storsmuglerne (1968) og Mig og min lillebror og Bølle (1969).

Broen er 114 meter lang. Foto: Rolf Larsen.

MUNKHOLMBROEN ER MED I FØLGENDE FILM:

MIG OG MIN LILLEBROR
De to brødre, Peter og Søren, er de eneste på den idylliske Bomø, der ikke jubler over, at øen er blevet landfast. Med den nye, flotte bro forsvinder brødrenes indtægtskilde, nemlig færgesejladsen.
Køb filmen Mig og min lillebror hos CDON.COM
MIG OG MIN LILLEBROR OG STORSMUGLERNE
Det er andet end ål og gummistøvler, Søren og Peter får på krogen, når de fisker i smuglerfyldte farvande..
Køb filmen Mig og min lillebror og storsmuglerne hos CDON.COM
MIG OG MNI LILLEBROR OG BØLLE
De to brødre på Bomø, Søren og Peter, har fået hunden Bølle, der er vild med fodbold og dygtig til at tippe. Den sørger for, at Søren og Peter vinder 338.000 kr. i tips og ugen efter er der ikke mindre end 117 tolvere – alle fra Bomø.
Køb filmen Mig og min lillebror og Bølle hos CDON.COM