12. juli 2024

Så er efterårsferien over os - men hvad kan man bruge den til? Arkivfoto: Jesper von Staffeldt

Så er efteråret over os. Foto: Jesper von Staffeldt

Nu falmer skoven trindt om land, lyder en af vore mest kendte salmer, så kendt, at den hyppigt bruges ved begravelser af indlysende grunde. Deres udsendte medarbejder på Isefjordens perle har livet igennem haft et noget anstrengt forhold til salmer; Dels er jeg overbevist ateist og dels husker jeg min skoletid, hvor vi i kristendomstimerne skulle lære salmer udenad, uden at vi egentlig altid forstod teksten. Men vi turde ikke andet. Vi havde en lærer Rasmussen kaldet “lille Ras” som vi havde megen respekt for, især da han havde en meget “løs hånd”. Så den dag i dag, kan jeg stadig mange salmer – næsten – udenad. Men jeg er med tiden faktisk begyndt at kunne lide mange af dem, således også Nu falmer skoven trindt om land, som varsler efterårets og vinterens komme.

Mens de fleste mennesker forbinder foråret med noget meget positivt, så har de fleste af os sikkert mere blandede følelser, når det gælder efteråret. Træer og planter viser fantastisk flotte farver, men vi ved også, at om kort tid er det forbi, og frem for os er der mange måneder med gråt vejr, kulde og regn. Og når man bor på en ø, føles det måske en smule mere trist, fordi, der ikke bydes på så mange aktiviteter, hvis man ikke lige er til kræmmermarkeder og bankospil.

Måske er det ikke værre på Orø end andre steder i udkants-Holbæk.

Meget sker der ikke på Orø, jo vort postkontor flytter til Brugsen, som mange andre steder i Danmark, og hvad med forsamlingshuset? Her synes situationen at være gået totalt i stå: Kommunen kan ikke sælge til den nuværende bestyrelse på favorable vilkår, og bestyrelsen kan ikke få det til at løbe rundt, hvis man ikke må drive forsamlingshuset på såkaldt kommercielle vilkår. Det hele er gået i en hårdknude, som tilsyneladende ikke kan løses op. Man kan desværre efterhånden stille sig det spørgsmål: Har vi brug for forsamlingshuset? Personligt synes jeg ja, først og fremmest fordi det er en del af Orøs historie, men ser man på situationen med mere praktiske øjne, er svaret nok et: Måske.

Det kan, ihvertfald for undertegnede, være svært at genkende det glansbillede – men udmærkede reklame – for Orø, som blev sendt på DR 2 i august måned.

Nå men så kan man da heldigvis tage til Holbæk. Ihvertfald lidt endnu. For efter 1. november forsvinger de sene afgange i weekenden for færgen mellem Holbæk og Orø. Det betyder man skal have bil for at tage til Holbæk og mindst en hundrede-kronerseddel oveni hvis man kører “uden om”. Men baseret på antallet af passagerer med Holbæk-færgen, så er der ikke mange som forlader øen i aftentimerne.

Så kan man sidde tilbage og se tv. f.eks. TV2/Øst, der viser indslag om en børnelokker i Næstved, et færdselsuheld i Holeby på Lolland eller et helt tredje indslag langt væk fra vores lille ø.

Jeg siger tak til de få aktive Orø-borgere som stadig gider kæmpe for flere afgange for Orøfærgen i weekenden. For hånden på hjertet: Man møder ikke mange Orøborgere på Orøfærgen på aftenafgangene. Som en kvindelig Orøborger sagde til mig: Vil vi være sikker på ikke at møde naboen eller en anden orøborger, så tager vi bare i teatret eller til et andet kulturelt arrangement i Holbæk!

Som en lille godbid til Orøborgerne og alle andre Holbækborgere, så lyt til “Nu falmer skoven trindt om land ” optaget i en kirke, ikke i Orø kirke, men derimod i Skt. Nikolai kirke i Holbæk med den sønderjyske trompetist Per Nielsen.

[dewplayer:https://holbaekonline.dk/filer/nu-falmer-skoven.mp3]