Slædehundekørsel på Nyvang

Selvom der ikke er så meget sne i Danmark, så køres der stadig med hundespand. Dog bliver mederne skiftet ud med hjul. PR Foto.

På søndag byder Andelslandsbyen Nyvang for sjette gang til slædehundetræf. 45 glade hunde viser deres evner som trækdyr på fornemmeste vis.

Da vi i Danmark sjældent er beriget med sne nok til slædekørsel, er mederne det meste af sæsonen skiftet ud med hjul. På specialbyggede 3-hjulede vogne køres der med alt fra 2-12 hunde. De fleste spand herhjemme består dog af 4-6 hunde.

Har man kun en enkelt eller to hunde, er der også muligheder for at brugt sin slædehund(e). Er man i god form (eller ønsker at komme det), kan man løbe ’nordisk’ med sin hund. Hunden iføres sele, spændes via en skagle fast i et mavebælte, og så er det bare derud af med hunden forrest. Det er sjældent hunden, der sætter begrænsningerne, når det kommer til farten!! Nogle vælger at spænde en lille tohjulet vogn bagved hunden, og så løbe ved siden af vognen (pulken), som hunden trækker.

Er man en smule mere magelig, så er der den såkaldte veloklasse. 1-2 hunde spændes foran en cykel, og trækker både cykel og ejer rundt.

Slædehunde kigger sjældent på termometeret, men giver ofte sig selv helt ud, når de bliver spændt foran vogn eller cykel, og derfor er det en hovedregel, at løbssæsonen først starter, når temperaturen når ned under 10 graders varme. Kører man i for høje temperaturer, risikerer man at hundene overopheder.

Der arrangeres adskillige vognkørselsarrangementer i de 3 forskellige specialhundeklubber, der beskæftiger sig med polare slædehunde (Dansk Siberian Husky Klub, Samojedhundeklubben og Spidshundeklubben. Sidstnævnte er en specialklub med flere spidshunderacer – herunder Alaskan Malamute og Grønlandshund). Til disse løb kan man oftest tilmelde i vognkørsel med 2, 4, 6 eller 8 hunde samt veloklasse og nordisk. Desuden har nogle af klubberne børneløb, hvor de yngste medlemmer kan få lov at prøve kræfterne af med slædehundesporten.

Det er dog ikke alle mushere (hundekørere), der deltager i løb. Nogle kører ganske enkelt for egen og hundenes fornøjelses skyld. Det er en vidunderlig fornemmelse at stå på en vogn og se hundene arbejde, og, hvis vejret viser sig fra sin gode side, nyde naturen, mens man fragtes rundt af en flok arbejdsivrige slædehunde.

Kapløb og varme drikke
I løbet af dagen vil flere hundeslædespand køre om kap på andelslandsbyens jorde.

Skoletjenesten holder åbent med ild i komfuret og varme drikke ad libitum ganske gratis. Det vil også være muligt at købe økologiske pølser med brød og i smedjen er der aktiviteter og en varm esse at lune fingrene på.

Info:
Slædehundetræf
Dato: Søndag d. 15. januar kl. 11.00 – 15.00
Sted: Andelslandsbyen Nyvang, Oldvejen 25, Holbæk
Entré kr. Entré: Voksne kr. 50 Børn over 4 år kr. 25

Se også: Web-TV: Hundekørsel i Andelslandsbyen Nyvang

Leave a Reply