Nyvang besættes – folket strejker

Foto: Michael Johannessen
Historien gentager sig – i hvert fald i Andelslandsbyen Nyvang, hvor det i den kommende weekend, 5. og 6. maj, igen er blevet tid til det årlige besættelses arrangement.

Der er tale om et stort totalteater om besættelsesårene, hvor publikum inddrages i fortællingen.

Arrangementet er det eneste af sin slags i Danmark, og er kendt for sin store skala af levendegørelse og modet til at formidle de dystre og kontroversielle dele af krigsårene. Således har arrangementet tidligere vist scener om interneringen af de danske kommunister, hvervning til Frikorps Danmark og skæbner ved befrielsen for danske kvinder, der havde tyske bekendtskaber.

I år er der, meget aktuelt, fokus på folkestrejken i 1944, der var en protest mod stramme spærretider og tyskernes henrettelse af modstandsfolk. Formålet er at formidle 2. Verdenskrig i en levende, moderne form, der appellerer til yngre generationer, så der skabes samtaler generationerne imellem, og publikum bliver nysgerrige på historien og søger viden på egen hånd. Tidligere har arrangementet modtaget kritik for den måde at formidle besættelsesårene på, men historiker og direktør for Andelslandsbyen, Keld Grinder-Hansen, mener godt at det kan forsvares:

– Historien om besættelsesårene er en vigtig fortælling at føre videre, og skal vi medvirke til at fremtidige generationer forstår vigtigheden af den, må vi formidle den i en kraftfuld og moderne form.

Den lille historie i den store
Scenerne i besættelsesspillet kommenteres af en historiker, der sætter begivenhederne i relation til nutiden og bidrager med sin egen vinkel på de nuancefyldte krigsår. Årets kommentator bliver Cecilie Nielsen, der vil fortælle besættelseshistorien med øjenvidneskildringer fra hverdagen. Tidligere har historikerne Dorthe Chakravarty, Kaare Johannessen og Mads Thernø været kommentatorer på arrangementet.

– Besættelsesårene er stadig højaktuelle, fordi vi kan spejle os i datidens mange dilemmaer og nuancer. Det er vigtigt, at vi også tør vise nuancer og det kontroversielle, fortæller arrangør Benjamin Lamberth.

Publikum går til modstand
I år bliver publikum hvirvlet ind i modstandsarbejdet og kan hjælpe ved at bryde koder, gå kurértjeneste, modtage beskeder fra London og andre aktiviteter, der viser noget af det arbejde, modstandsfolkene satte livet på spil for at udføre.

Tema: Holbæk under besættelsen – i forbindelse med 75-året for Danmarks besættelse og 70 året for Danmarks befrielse bragte vi en lille serie om Holbæk under besættelsen. Se også mere på hjemmesiden www.holbaek1940-45.dk.

Skriv et svar