26. april 2024

Lørdag d. 26. april er der forelæsning på Holbæk Bibliotek om Hoby på Lolland med Susanne Klingenberg fra Danmarks Oldtid på Nationalmuseet. Det sker i forbindelse med Forskningens Døgn.

Hoby på Lolland er en af de klassiske arkæologiske lokaliteter i Danmark. Her er fundet Nordeuropas rigeste grav fra det 1. årh. e. Kr. I graven fandtes blandt andet to af verdens fineste romerske sølvbægre. Fra samme ejendom stammer et andet forment gravfund, som kan dateres til tiden lige inden Kr. fødsel. I denne grav var den afdødes brændte ben lagt i et romersk bronzekar.

De to grave er beliggende på en mindre højning i terrænet. På samme højning er der fundet en bebyggelse fra den ældre jernalder, dvs. at bebyggelse og grave er samtidige. Kombinationen af gravfund tilhørende datidens absolutte magtelite og deres bebyggelse, giver enestående muligheder for at belyse sociale og økonomiske forhold, og give os et indblik i de fysiske og rumlige rammer for et stormandsmiljø i tiden omkring Kr. fødsel.

Museum Lolland-Falster og Nationalmuseet har gennem de senere år foretaget mindre undersøgelser på bopladsområdet. Ved foredraget vil de rige gravfund blive præsenteret og de foreløbige resultater af undersøgelserne på bopladsområdet vil blive fremlagt.

Foredraget finder sted lørdag d. 26. april kl. 11.00. Gratis billetter kan bl.a. hentes via bibliotekets hjemmeside eller i skranken på Holbæk Bibliotek.