26. april 2024

En kvinde blev frastjålet sin pung med indhold efter hun havde sat penge ind på sit Rejsekort. PR Foto.

Fra 1. april er det slut med at bruge klippekort i Vestsjælland. Det udskældte rejsekort tages nu endelig i brug efter flere års forsinkelse.

Fremover skal rejsende med offentligtransport benytte det nye Rejsekort i stedet for klippekort. PR Foto.

Synet af lysende blå punkter er efterhånden velkendt i Vestsjælland. Her har rejsekortudstyr nemlig været i brug det sidste år. Og nu er tiden moden til at lade rejsekort afløse områdets velkendte klippekort, der efterhånden har 30 år på bagen.

– Klippekortet har fungeret rigtig godt, og derfor har trafikselskaberne valgt at lade princippet med en fast pris pr. zone leve videre med rejsekort i Vestsjælland, men i en elektronisk form, der giver brugerne større frihed og flere fordele. I modsætning til i dag, hvor man på forhånd dels skal købe alle klippekortets 10 ture, dels skal vælge et antal zoner, får man fremover helt automatisk den rabat, man skal have, zone for zone – afhængigt af hvor mange zoner, man har rejst i, siger Anders Due, centerchef i Trafikselskabet Movia.

I Vestsjælland kommer rejsekort altså til at fungere som et ”elektronisk klippekort”, men med en række helt nye fordele: Det er bl.a. ikke længere nødvendigt med klippekort i flere farver eller til flere trafikale områder. I dag kan man fx allerede rejse mellem Vest- og Sydsjælland med ét og samme rejsekort, og man kan rejse til og fra enkelte stationer i hovedstadsområdet, heriblandt Høje Taastrup, der siden den første pilotdrift har været en del af ”rejsekortland”.

Fra billetkø til selvbetjening
Brugerne af kollektiv trafik i Vestsjælland kan bestille deres rejsekort på rejsekort.dk, der bliver omdrejningspunkt for salg og tank-op af rejsekort. Udover at man på selve rejsen skal til at lære at checke ind og ud, betyder rejsekort også lancering af en række helt nye online selvbetjeningsmuligheder, der vil gøre det lettere for kunderne at bruge kollektiv trafik.

– Jeg vil råde brugerne af den kollektive trafik i Vestsjælland til at bestille et rejsekort med det samme, dels for at lære systemet at kende, dels fordi det giver en række fordele. Man kan fx sidde hjemme ved computeren og bestille både sit rejsekort og en tank-op-aftale, der sikrer, at man altid har penge at rejse for. På hjemmesiden kan man også regne sin rejsepris ud, se alle sine rejser eller spærre sit kort, hvis man skulle få brug for dét, siger Bjørn Wahlsten, administrerende direktør i Rejsekort A/S, der driver rejsekortsystemet på vegne af trafikselskaberne i Danmark.

Sådan får man et rejsekort
Man kan bestille et rejsekort på rejsekort.dk med et dankort, eller man kan købe det på et salgssted på en af DSBs stationer. Yderligere salgssteder tilføjes løbende. På rejsekort.dk finder man, hvad man har brug for at vide om rejsekort, om salgssteder, og om hvordan man tanker op.

I Vestsjælland stopper salget af klippekort pr. 1. april 2011, mens det fra 1. oktober 2011 er helt slut med at bruge lokale klippekort i området. I stedet kommer rejsekort som en slags elektronisk afløser for klippekortet – med samme rabatprincip og takster.

Både enkeltbilletten og SMS-billetten lever videre efter samme princip som i dag, ligesom alle nuværende periodekort fortsætter uændret.