26. april 2024

Arkivfoto: Rolf Larsen.

Absalonskolen i Holbæk. Foto: Rolf Larsen.

Et af de helt store spørgsmål som optager borgerne i Holbæk Kommune er spørgsmålet om, hvordan den fremtidige skolestruktur skal se ud. Beslutningen træffes i februar næste år – og inden da skal en række scenarier i høring.

Netop muligheden for at få indflydelse under den igangværende proces optog naturligt mange borgere under de netop afviklede dialogmøder i de 17 lokalområder og i Holbæk by.

– På dialogmøderne var der mange spørgsmål; ikke blot til de mulige strukturelle scenarier, men også til den proces, der skal sikre, at beslutningen om den fremtidige skolestruktur træffes på det bedst mulige grundlag, forklarer Lisbeth Moltzen der er direktør for børn, unge og familier i Holbæk Kommune og uddyber:

– Og alle får lejlighed til at give deres besyv med, når en række scenarier sendes i høring i skolebestyrelser, MED-udvalg og lokalfora i december og januar måned.

Analysearbejde i gang
Konsulentfirmaet Brøndum og Fleiss arbejder i øjeblikket med en analyse af struktur og budget på folkeskoleområdet i Holbæk Kommune.

Analysen omfatter fem scenarier:

* betydningen af elevtalsudviklingen ved nuværende struktur og budget
* 0.–3. klasses skoler i alle lokalområder kombineret med minimum tosporede 0.–9. klasses overbygningsskoler i et antal lokalområder
* 0.–6. klasses skoler i alle lokalområder kombineret med minimum tosporede 0.–9. klasses overbygningsskoler i et antal lokalområder
* Minimum tosporede 0.– 5./6. klasses skoler kombineret med 0.–9. klasses overbygningsskoler med to, tre eller flere spor
* Fuldt udbyggede 0.–9. klasses skoler med mindst to spor

– I alle scenarierne overvejes tilpasning af skoledistrikter med henblik på at minimere uhensigtsmæssige distriktsgrænser samt at optimere klassestørrelser, fastslår Lisbeth Moltzen.

Høring indledes med borgermøde
Analysen ligger klar den 17. november, hvor Brøndum og Fliess præsenterer resultatet for Projektudvalg Fremtidens Folkeskole og for byrådet. Efterfølgende træffer byrådet beslutning om, hvilke scenarier de vil sende i høring. Det sker på byrådsmødet den 24. november.

Byrådets beslutning kan omfatte alle scenarierne eller nogle af scenarierne fra konsulenternes analyse, men byrådet vil også kunne træffe beslutning om scenarier på tværs af de 5 modelscenarier. Høringsfasen indledes med et borgermøde omkring den 1. december, hvor analysen også præsenteres.

– På baggrund af høringssvarene indstiller Projektudvalg Fremtidens Folkeskole til byrådet, hvordan den fremtidige skolestruktur i Holbæk Kommune bør se ud. I slutningen af februar 2011 træffer byrådet på denne baggrund endelig beslutning om, den fremtidige skolestruktur. Derefter kan effektueringen af byrådets beslutning begynde, slutter Lisbeth Moltzen.

Se også: Video: Skoleleder frygter besparelser på Orø Skole