Vaskedage i Nyvang

I weekenden er der store vaskedag i Andelslandsbyen Nyvang. PR Foto.

I den kommende weekend er der storvask i hele Andelslandsbyen Nyvang.

At vaske i gamle dage var ikke så lige til som i dag, hvor vi sorterer tøjet i hvidt og farvet og smider det i vaskemaskinen på 40 grader og derefter i tørretumbleren. Det meste af tøjet er strygefrit og ryger tilbage i klædeskabet.

I gamle dage var det en proces, der strakte sig over flere dage. Man satte tøjet i blød i soda natten over den første dag og gjorde gruekedel, vaskebaljer vaskebræt og brændsel klar. Tøjet var selvfølgelig sorteret efter farve og tilsmudsningsgrad. Det meste af tøjet var af hør, bomuld eller uld.

Dag 2 blev kogetøjet kogt i gruekedlen med sæbe og derefter skuret på vaskebrættet. Når alt tøjet var vasket og skyllet rent for sæbe, skulle det vrides og deles i det der kunne hænges op på tørresnoren med det samme, det der skulle blånes (alt det hvide) og stives i kartoffelmels- eller sukkerstivelse (skjorter, kraver, bluser, skørter, duge og hæklede opsatser).

Når alt var tørt på dag 3 skulle duge og sengetøj strækkes så det kunne blive rullet og resten stænkes og rulles sammen til strygning. Alle kvinder og børn deltog i processen, som gentog sig hver 14 dag eller en gang om måneden og fyldte en stor del af det daglige liv. Storvask foregik året rundt, men det var væsentlig sjovere at lave det tunge og våde arbejde en lun forårsdag og sommerdag end på en iskold vinterdag. Vaskeritualerne optræder også i børnesange som: Så går vi rundt om en enebærbusk.

I weekenden vil alt på Nyvang handle om vask og vasketeknikker i vore huse og udstillinger, så kom og vask med og få alt at vide om livet på tørresnoren i gamle dage.

Info:
Vaskedage i Nyvang
Dato: Lørdag d. 8. og søndag d. 9. maj 2010.
Sted: Andelslandsbyen Nyvang, Oldvejen 25, Holbæk.

Skriv et svar