20. maj 2024

Foto: Michael Johannessen.

I weekenden kan man komme til at opleve “de fem forbannede år” helt tæt på, når Oplevelsescenter Nyvang blænder op for et stort totalteater om 2. verdenskrig.

Gæsterne vil blandt andet opleve hvordan det var, da tyskerne den 9. april 1940 besatte Danmark, når reenactors fra hele europa med krudt og kugler besætter Nyvang.

Under krigen blev blev der indgået flere ægteskaber mellem danske kvinder og tyske soldater. I Nyvang kan man opleve et sådan dansk-tysk bryllup.

Modstandsfolkene levede et farligt liv og var konstant i risiko for at blive taget af tyskerne. Tragedien ved Geels Kro, hvor modstandsmanden, den 19-årige Gunnar Carlo Nielsen blev skudt under flugten af Gestapo efter hans gruppe var blevet ‘stukket’ til tyskerne er omdrejningspunkt for en af ‘scenerne’.

Folkestrejken i 1944, var et oprør mod besættelsesmagten, som startede, da arbejderne på det store skibsværft B&W gik tidligt hjem for, som det hed sig, at kunne passe deres kolonihaver inden spærretid. Det var dage med bål, barrikader og kampe i Københavns gader og hvor tyske soldater og deres danske håndlangere skød mod forsamlinger i byen. Trods tyske trusler, endte det med en række indrømmelser fra den tyske besættelsesmagt og folkestrejken blev afblæst.

Mod slutningen af krigen var der voldsomme kampe på Vestfronten, og med hjælp fra de mange reenactors, kan Nyvangs besøgende opleve krigshandlingerne helt tæt på.

Ligesom Danmark blev besat, blev landet også befriet. Begivenheden fejres selvfølgelig i Nyvang.

Info:
Nyvang Besættes
Dato: Lørdag d. 4. maj og søndag d. 5. maj 2024, kl. 09.00 – 16.00.
Sted: Oplevelsescenter Nyvang, Nyvangs Alle 4, 4300 Holbæk
Yderligere info: www.oplevelsescenternyvang.dk

1 thought on “Nyvang besættes

  1. Det ville være lettere hvis man kunne komme dertil med en. bus som de omtaler, da jeg kun mener den køre hverdag.

    Kan heller ikke se hvd en nornmal biltet koster

Leave a Reply