24. juni 2024

Foto: Karoline Lieberkind

Holbaekonline.dk’s teateranmelder Lise Zeuthen har set premieren på forestillingen Palle, Polle og Ruth – ude på noget på Holbæk Teater d. 9. februar 2024.

Palle, Polle og Ruth – ude på noget

Sjællands Teater har skabt en ny familieforestilling på baggrund af den 40 år gamle TV serie om Palle, Polle og Ruth, der tager på eventyr i den røde bus. Dengang spillet af Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby.

Forestillingen byder på en medrivende historie med fuld fart, højt humør, finurlig magi og måske lidt at tænke over og snakke om. Kort sagt: noget for alle sanser og alle aldre.

Ude på noget er en komedie, hvor publikum føler sig godt underholdt.

Foto: Karoline Lieberkind

På tur med det magiske kamera

Der er godt humør og fart over feltet, når vennerne Palle, Polle og Ruth tager på tur i den røde bus. Med det magiske kamera kommer de rundt i verden. Til alperne (Bjergsted) med fantastisk udsigt. En jungle med grønne palmer og svingende lianer, gorillaer, kryb og midt i det hele en tavle med ordensregler(?!) En ørken med enorm varme, beduiner, der sælger tingeltangel og en badeanstalt (Bagdad Dagbad). På et gammelt slot bliver Palle og Polle skræmt af et uhyggeligt spøgelse mens Ruth som sædvanlig tager affære.

Foto: Karoline Lieberkind

Sigurd vil ikke med på tur. Men han vil have de andres kamera. For sig selv. Se de andre være misundelige. Vi genkender det fra en børnegruppe. Sigurd forsøger gennem hele forestillingen at stjæle kameraet. Han følger efter de andre i sit privatfly og dugger op alle vegne i forskellige forklædninger.

Foto: Karoline Lieberkind

Finurligt

Når Polle hænger kameraet på bussens sidespejl snupper Sigurd det. Men på forunderlig vis og tilfældighedernes spil kommer det tilbage til vennerne. Sådan går det frem og tilbage flere gange. Kun publikum ser, hvad der foregår. Som i ethvert lystspil er her også en forvekslingsscene mellem Ruth og Sigurd i et badehus – kun for herrer.
De kropslige gags, kvikke replikker og andre pudseløjerligheder vækker tydelig genklang hos publikum. Hele tiden spredt latter i salen. Spontane klapsalver.

Noget for alle, noget til alle sanser

I forestillingen er der bulder og brag, så de mindste publikummer må op på skødet. Der er lilla lyskegler rundt omkring og totale lynglimt, når sceneriet skifter. Der er levende dialog med en teatertekniker, der på magisk vis taler et eller andet sted fra. Spillerummet udvides overraskende. Teknikeren hjælper til, når det er absolut nødvendigt. Fx når en mundharmonika bliver slugt og lyden sætter sig på stemmen.

Foto: Karoline Lieberkind

Der er konstant bevægelse på scenen, nogle gange danseagtigt, andre gange bare ind og ud af bussen mens kulissen drejer elegant fra udvendig til indvendig. Der er Fladmast som styrer Sigurds flyver og slæber hans glinsende luksuspude frem, så han kan smide sig i den.

Forestillingen starter og slutter med den gamle TV series kendte Rullesang. Indimellem er der lidt ro på med en solo sang for hver figur. Alle synger godt og lyden er god. Ordene kan høres tydeligt og bidrager til at karakterisere den enkelte. Publikum kan lytte og tolke eller bare nyde de iørefaldende melodier. Alt efter alder, smag og behag. Alle bliver godt underholdt.

Alle er med

Skuespillerne udstråler alle humør og veloplagt professionalisme. De spreder en god stemning i salen og en lyst til at følge med og ville have mere.
Dette hænger formodentlig også sammen med et dramatisk forlæg af høj kvalitet, en faglig stærk iscenesættelse og et stort engagement hos alle involverede.
Samtidig har denne forestilling med sit høje tempo og mange skiftende sanseindtryk meget til fælles med mange af de tegnefilm, som produceres for børn i dag. De er vant til, at der sker noget hele tiden. Og det gør der her.
Forestillingen når ud over scenekanten og møder sit publikum.

Foto: Karoline Lieberkind

Især til de voksne

Fladmast er Sigurts tjener. Og Fladmast er træt af at Sigurd hundser rundt med hende. Hun siger fra. Hun vil ikke blive ved med at snyde og lyve og genere andre dvs. Palle, Polle og Ruth. PPR. Hun siger op.!
Her er et lille indspark til det voksne publikum, idet der direkte drages parallel til offentligt ansatte fx i det kommunale PPR (pædagogisk, psykologisk, rådgivning). ”Lev med det!”, siger Sigurd. Et citat af Mette Frederiksen.

Fladmast synger om at følge sine drømme, om at være tro mod sig selv og gøre noget godt for andre.

Rummelighed og fællesskab

Kan man tage nogen med på tur, der har prøvet at stjæle ens ting? Palle, Polle og Ruth kan. De er parat til at glemme det hele. Sigurd får sågar kameraet, da han beder om det. For måske er kameraet bare udtryk for den fantasi, som kan udspille sig i et fællesskab, når man er sammen og ”ude på noget”.
Sigurd har tilsyneladende en masse materielle ting, men hvad er det værd? ”Jeg er helt alene, og jeg keder mig”, lyder det fra Sigurd.

Foto: Karoline Lieberkind

Ude på…

Til sidst vil Polle bare hjem. Ude er godt, men hjemme er også godt. At blive og opleve noget på samme sted. Ruth spørger: ”Hvad har vi lyst til?” Nu uden kamera. Hun skaffer en luftballon. Om det så bare er i fantasien. Det hele ender med at alle – også Sigurd tager afsted med luftballonen på nye eventyr. For de er ude på noget.
Historiens værdier er tydelige. Det er skidt at være materialistisk og misundelig. Det er godt at være sammen, rummelige og ude på et fælles eventyr.
Fladmast er også ude på noget. Hun tager sin stramme flyverhjelm af. Nu vil hun åbne en chokoladebutik, sælge søde sager og være sød mod alle.

Er du ude på at få en super fed oplevelse sammen med din familie, så tag ind og se Palle, Polle og Ruth.

Foto: Karoline Lieberkind

Info

Manuskript: Kristoffer Møller Hansen – Efter DR’s TV-serie ”Ude På Noget” af Søren Kragh Jakobsen og Niels Lund Iscenesættelse: Brian Kristensen Scenografi: Stine Martinsen Komponist: Oliver McEwan Lysdesign: Elroy Villumsen Lyddesign: Jakob Pørtner Medvirkende: Jesper Riefensthal, Aske Thorsen, Christine Gaski, Bente Eskesen, Gustav Allen Schriver Illustration: Horst Dubiel Produceret af Sjællands Teater i samarbejde med DR

Priser: 115 – 245 DKK
Sted: Holbæk Teater 
Spilleperiode:  9. – 25. februar 2024
Tidspunkt: alle dage undtagen mandag kl. 10.00,
lørdag og søndag kl. 10.00 og 13.00.
Forestillingen spiller også 1.-10. marts 2024 på Slagelse Teater. 
Alder: Familie – fra 5 år 
Varighed: 70 min. ingen pause 

Lise Zeuthen er suppleant for bestyrelsen af Holbæk musik- og teaterforening.

Leave a Reply