13. juni 2024

Arkivfoto: Rolf Larsen.

I dag startede retssagen mod to mænd og en kvinde i det, der kaldes "Terrorsagen fra Holbæk".

Arkivfoto: Rolf Larsen.
I dag startede retssagen mod to mænd og en kvinde i det, der kaldes “Terrorsagen fra Holbæk”.

De tre står tiltalt ved Retten i Holbæk for bl.a. forsøg på terrorisme.

I weekenden d. 6. og 7. februar sidste år, ransagede politiet flere adresser i Holbæk og i et hus på Anders Larsensvej blev der, ifølge anklageskriftet, fundet 166 stålkugler, 100 meter sprængsnor og 16 kg kemikalier, der kan bruges til fremstilling af bomber.

Politiet fandt også en maskinpistol, et haglgevær, en riffel med kikkertsigte og 300 tilhørende skarpe patroner.

Under ransagningen blev der bl.a. også fundet et hjemmelavet Islamisk Stat-flag.

I huset boede en 34-årig mand og hans 31-årige kone. De er begge tiltalt i sagen. Også den 34-åriges tre år ældre bror, der er bosat i Tyskland, er tiltalt. I den 37åriges lejlighed i byen Dessau-Roßlau i Sachsen-Anhalt i Tyskland blev der fundet 10 kg sortkrudt og lunter.

I alt 13 personer har været anholdt og varetægtsfængslet under politiets efterforskning. Men de ti er blevet løsladt og sigtelserne om terrorisme er blevet frafaldet.

En 40-årige bror til den 34-årige og den 37-årige, har været anholdt i Tyskland, men han er blevet renset for alle anklager af tysk politi. Tilbage i maj måned skrev vi, at anklagemyndigheden i Naumburg havde afsluttet efterforskningen mod den 40-årige og han var blevet renset for mistanke. I en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden hed det “der er ingen mistanke mod ham for at forberede en alvorlig voldshandling, der bringer staten i fare, eller for at være involveret i en sådan handling” og “Den anklagede formodes uskyldig. Der er ingen beviser for, at han havde fysisk kontakt med de beslaglagte effekter” og “Han var sidst i Dessau-Roßlau i 2020. Der kan ikke bevises nogen form for deltagelse i købet af kemikalierne eller i nogen kriminelt relevant brug af samme”.

Om terrorplanerne har statsadvokat Lise-Lotte Nilas tidligere sagt:

-De tre personer havde anskaffet flere funktionsdygtige våben med tilhørende ammunition. Derudover anskaffede de kemikalier og materialer, der gjorde dem i stand til at fremstille sprængstof, som vi mener skulle bruges ved et terrorangreb. Det er også vores opfattelse, at planerne mislykkedes, fordi de blev anholdt af politiet.

Den 34-årige mand og hans 31-årige kone er også tiltalt for at have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet en person med tilknytning til Islamisk Stat. Desuden er parret og den 37-årige tiltalt for gennem flere år, at have finansieret terrorvirksomhed ved at have overført pengebeløb til samme person.

Sagen fortsætter også de kommende dage. I alt er der afsat 30 retsdage og dommen forventes afsagt i midten af december.

Læs alt om sagen: Terrorsagen fra Holbæk