28. maj 2024

Arkivfoto: Michael Johannessen.

Vang-kvarteret - eller Grønneparken - som området nu kaldes, er med i Indenrigs- og boligministeriets lister over parallelsamfund og udsatte boligområder - afløseren for den tidligere Ghettoliste.

Arkivfoto: Michael Johannessen.

Vangkvarteret – eller Grønneparken – som området nu kaldes, er med i Indenrigs- og boligministeriets lister over parallelsamfund og udsatte boligområder – afløseren for den tidligere Ghettoliste.

Vangkvarteret – eller, som det nu hedder, Grønneparken, var ellers fjernet fra listen i 2020. Men nu er området tilbage i selskab med boligområder som Mjølnerparken, Vollsmose, Gellerupparken og Tingbjerg/Utterslevhuse.

Det sker fordi området har 55,7 procent beboere med ikke-vestlig baggrund (Grænse: 50%) og andelen af beboere, som kun har grundskole som uddannelse er på 64,1% (Grænse: 60%) samt andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer er på 2,36% (Grænse: 2,35%).

Arkivfoto: Rolf Larsen.
Arkivfoto: Rolf Larsen.

Ladegårdsparken med på ny liste

Det andet store almene boligområde i Holbæk, Ladegårdsparken, er kommet med på Indenrigs- og boligministeriets helt nye liste over forebyggelsesområder.

I Ladegårdsparken udgør, ifølge Indenrigs- og Boligministeriets opgørelse, indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande 40,2% af beboerne. Desuden er andelen mellem 18 og 64 år uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse på 32,0% (Grænse 30%), og 1,69% af beboerne er blevet dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer (Grænse: 1,56%).

Tiltag skal fjerne boligområder fra liste

Når boligområder optages på ministeriets lister, træder der forskellige regler i kraft om bl.a. flexibel udlejning og om hvem kommunerne må anvise en bolig til.

Det, sammen med andre tiltag, skulle så helst gøre, at områderne kommer af listen igen, når beboersammensætningen holder ministeriets grænser.

Boligområder, der har været på Listen over parallelsamfund i fem år, defineres i lovgivningen som et omdannelsesområde.