19. april 2024

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Nærhospitaler uden penge og uden ansatte er en hån mod svage og ældre patienter

Hvor mener Socialdemokratiet at vi skal skaffe de læger og andre sundhedsprofessionelle, som vi mangler på kommunale aflastningspladser på Holbæk Sygehus – og i øvrigt i Holbæk Kommune?

Regeringens udspil om nærhospitaler er en tynd kop the – uden penge og uden personale – og udtryk for at Socialdemokratiet sjofler de indsatser, der skal give udsatte ældre og kroniske patienter tryghed og sikkerhed.

I virkeligheden er nærhospitalerne en kopi af de sundhedshuse, som Venstre-regeringen for tre år siden fik flertal for – men som S-regeringen skrottede straks efter folketingsvalget.

Forskellen er bare, at S-regeringen hverken leverer penge til at drive nærhospitalerne for – eller penge til at ansætte de læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle, der skal til, før vi kan udføre de opgaver, der skal løftes tæt på danskere, som har brug for udredning og behandling, så de kan komme trygt videre med deres liv.

Venstre havde med et flertal i Folketinget aftalt helt konkret indhold i det nære sundhedsvæsen, så vi meget bedre kunne tage vare på de mange flere ældre, som får brug for forskellige sundhedsydelser, og den meget store gruppe af kroniske patienter, som også bare vokser i de kommende år. Og Venstre-regeringen havde også anvist finansieringen.

Efter at Mette Frederiksen og S-regeringen satte sig på ministertaburetterne, skrottede Socialdemokratiet både sundhedshusene og alle de indsatser, som skal give sikkerhed og tryghed til den stærkt voksende gruppe af kroniske patienter og udsatte ældre, som ofte bliver kastebold mellem eget hjem, praktiserende læger og hospitalsafdelinger.

Vi har ventet utålmodigt i tre år på Socialdemokratiet. Og så kommer man – lige før et kommunal- og regionsvalg – og tror, man kan hente stemmer på et udspil, hvor der hverken penge eller personale med. Det er valgflæsk.

Og det diskvalificerer i den grad Socialdemokratiet til rollen som arkitekter på fremtidens velfærdssamfund.

Hvor mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S)for eksempel, at vi skal skaffe de læger, som vi mangler på de lokale aflastningspladser på Holbæk Sygehus – og i øvrigt i Holbæk Kommune.

Her har vi hver dag patienter, som er for svage til at komme tilbage til eget hjem efter sygdom eller indlæggelse på hospitalet. Og der bliver kun flere og flere af dem.

Men uden at vi har læger til at bistå os med at løfte funktionen. Og uden at regeringen – efter tre års tomgang – har noget som helst bud på, hvordan vi løfter den udfordring.

Det er virkelig skuffende, at man ikke tager vores sundhedsvæsen og de udsatte mennesker, som har allermest brug for vores sundhedsvæsen, alvorligt.

Sundhedsvæsenet er en hjørnesten i vores velfærdssamfund, som Socialdemokratiet helt åbenlyst hverken har forståelse for – og derfor heller ikke evner at udvikle i takt med at vi får flere ældre og kroniske patienter, som efterspørger et stærkt og empatisk sundhedsvæsen tæt på deres hverdag.

Med venlig hilsen

Camilla Hove Lund
Borgmesterkandidat (V) i Holbæk, sygeplejerske og regionsrådsmedlem
Medlem af kommunalbestyrelsen (V) Borgmesterkandidat,
2. viceborgmester og næstformand i børn og skoleudvalget