19. april 2024

Foto: Thomas Petri

Holbaekonline.dk's teateranmelder har set en prøveforestilling af Lillebitte Kæmpestor på Sjællands Teater, Fair Play den 16. september.

Holbaekonline.dk’s teateranmelder har set en prøveforestilling af Lillebitte Kæmpestor på Sjællands Teater, Fair Play den 16. september.

Foto: Thomas Petri

LILLEBITTE KÆMPESTOR – om at være lille i en stor verden

En lille rød prik som omdrejningspunkt foran et smukt blåt univers som bagtæppe. Børnenes verden udforskes. Der er fokus på det, de er for små til, og det de er for store til. De 3-5- årige børn sidder måbende på tilskuerrækkerne og suger til sig, griner eller kommer med tilråb til de to aktører. De er midt i en poetisk og musikalsk rejse.

Undren

For 14 milliarder år siden var der ingenting. Hverken sol, måne, elefanter eller kattelorte i sandkasser. Hvordan startede det hele? Sådan spørger fortælleren, skuespiller Theresa Sølvsteen, og forestillingen er i gang. Hun har hilst på børnene i foyeren. De har intens kontakt, som holder i alle 35 minutter. Fortælleren synger akkompagneret af sin makker, komponist og medvirkende musiker: Alice Carreri Pardeilhan. ”En lille prik fuld af energi og måske et strejf af magi….” Børnene sidder helt stille og lytter til musikken. Magien har allerede strejfet dem. Måske startede det hele med en lille rød prik? Børnene er vilde med at prøve at hjælpe med at finde prikken og kommer med tilråb: ”Ved den store (højttaler)!”

Foto: Thomas Petri


Kæmpestor

For stor til at kaste med maden. For lille til at kravle højt op. Blive irettesat af en voksen. Store smil breder sig på flere børneansigter. De ser ud til at føle sig genkendt og mødt. Fortælleren danser, svinger med og kravler op og ned ad en stige. Højt oppe tager hun en gul nederdel på og ser virkelig kæmpe, kæmpestor ud. Det er mærkeligt og ser sjovt ud. En dreng ser pludselig sit navns forbogstav: V, da stigen står omvendt. En anden fniser.

Alvor og pjat

Så mange tanker. Hvor kommer de fra? Hvorfor og hvordan? De to aktører er i dialog med hinanden og – af og til med publikum. Svære spørgsmål med enkle svar. Elefanter kommer i bananhimlen – i Næstved, og når de spiser lyder det som… ”Smasken og vrinsken høres over højttalerne.
”Kan stjerner vinke til mig, når jeg vinker til dem?” Det er der ikke svar på, men på indersiden af fortællerens smækbuser er der en glitrende stjernehimmel. Og så er det absolut der, vi er.
”Vil verden blive ved med at være her?” ”Kun hvis vi vil. ”
Hvad det sidste betyder, kan både børn og deres voksne tænke over. Hvis de vil.

Foto: Thomas Petri


Rød prik – rød klump

En rød klump i maven gør ondt. Kommer frem gennem krampeagtige bevægelser og urovarslende lyd. Der var ikke sagt undskyld til den bedste veninde. Heldigvis ville hun lege alligevel. De leger med et æg, der har et mindre æg i sig i forskellige farver. Det bliver til grønne øjne, gule bryster og meget mere…
Alt ender godt til fuld musik og højt humør. Alle klapper og går ud. En pige synger prik-sangen og får sin veninde med.

Små tanker tages kæmpe seriøst

Manuskriptforfatter og instruktør, Leiv Arne Kjøllmoen, bringer børnehavebørns små nære dagligdags erfaringer og kæmpestore universelle temaer i spil. Mange skift, der glider naturligt ind over hinanden, så hurtigt som børn har det med at skifte emne.
Her er ingen løftede pegefingre, men undren, humor, leg og tænksomhed i en sansemættet fortælling med ord, lyd, krop og musik. Magi, filosofi og naturvidenskab er levende på børnenes niveau. Det er mit indtryk – som voksen, at forestillingen engagerer børnene ved at tage deres perspektiv og følge deres måde at spørge, tænke, fantasere, sanse og lege på. Når det er sjovt, og når det er svært eller bare ikke til at forstå.
Og så er det god underholdning for bittesmå mennesker – og deres kæmpestore voksne.

Lilletbitte Kæmpestor

Alder: Fra 3 år og op 
Varighed: 35 min

Spilletider:
Fredag d. 24. september kl. 17.00 – PREMIERE
Lørdag d. 25. september kl. 11.00

Tekster: Leiv Arne Kjøllmoen og Alice Carreri Pardeilhan
Instruktion: Leiv Arne Kjøllmoen
Komponist og medvirkende musiker: Alice Carreri Pardeilhan
Skuespiller: Theresa Sølvsteen
Scenografi: Lisbeth Burian
Produktionsleder: Anne Balsma
Kostumer: Helle Birkholm
Værksted: Jakob Ebbe
Plakat: Asako Kido Parr
Læringsmateriale: Marlene Rohde Søndergaard
Fotos: Thomas Petri

Teatret FAIR PLAY
www.fairplay.dk