19. maj 2024
Holbaekonline.dk's teateranmelder Lise Zeuthen anmelder NATTEN, performance og installation af MYKA for babyer 4-18 mdr. og deres voksne, set på Aprilfestival d. 16. juni 2021.

Holbaekonline.dk’s teateranmelder Lise Zeuthen anmelder NATTEN, performance og installation af MYKA for babyer 4-18 mdr. og deres voksne, set på Aprilfestival d. 16. juni 2021.

Når natteroderi bliver til magisk nattedanseri

To dansere iført søde pyjamas fra performancegruppen MYKA præsenterer sig. Publikum føres ind i et halvmørkt, natteagtigt univers. Natten, som vi alle kender, og som forældre til babyer typisk opholder sig mere i end andre. De nætter, hvor baby ikke kan falde til ro. PRfoto: Morten Arnfred/MYKA

Dans mellem måne og stjerner

Over os en blå himmelhvælving med svagt lysende måne og bolde som stjerner. Tiltrækkende og mystisk som natten. En stor pude til hver at sidde på og et blødt gulvtæppe. Babyer må meget gerne kravle rundt. Blid og meditativ musik fylder rummet, følger danserne – og omvendt. Deres arme og ben bøjes og strækkes ud. Kroppene bølger fra top til tå. Drejer rundt. Med hinanden og mod hindanden. (Lidt ligesom baby og mig visse nætter). Op mod månen og hen mod stjernerne. Fingrene bølger med – som stjernestråler- og strejfer undersøgende de skinnende stjernebolde. Mellem stjernerne små musikalske stænger, der klinger som triangler. Kling klang, danserne rør dem let og de gir´ lyd. Forunderligt.

PRfoto: Morten Arnfred/MYKA

Dans i slow motion og staccato

Musikken bringer os videre og boldene skifter farve. Nu røde, gule, blå, grønne og nede på gulvet. Trilles frem og tilbage. Publikum må gerne lege med. Hatte som store lysende åkander. Danserne finder puder. Hvad er der indeni? Glimmer, der glitrer fortryllende. Den ene danser tager glimmeret på som en jakke, den anden som hår. Det er fascinerende og spændingen stiger. Musik og dans går i staccato. Urovækkende. Hvad skal det ende med?

-Måske er det her mor eller far er lige ved at miste modet og tro, at natten eller rettere sagt natteroderiet med baby aldrig får ende? –

Forestillingen slutter dog stille og fredeligt. Musikken fader ud og boldene hænges på plads.

PRfoto: Morten Arnfred/MYKA

Babyer sov over sig

Helst havde jeg skrevet om babyers spontane oplevelser og reaktioner på forestillingen. Men de seks små publikummer udeblev desværre. Måske havde de /og eller deres forældre haft en lidt for lang nat, været alt for meget vågne og måske kukkeluret lidt for meget på måne og stjerner?
(På grund af Corona var publikumsantallet halveret.)

God nat

Nogle voksne, der mere eller mindre tilfældigt opholdt sig på biblioteket var imidlertid så heldige at blive inviteret til en meget smuk oplevelse. De gik ud med en aura af harmoni og stjernestøv omkring sig. Selv forlod jeg Natten med ro i sjælen og lyst til at danse.
Her fra en varm anbefaling til at tage jeres babyer og evt. lidt større søskende med til en Nat med MYKA.

Om forestillingen:

Koreograf: My Grönholdt i samarbejde med det kunstneriske hold
Dansere: Georgia Kapodistria og Marie Bru Eide
Scenograf og kostumedesigner: Mie Riis
Komponist Erik Christoffersen
Lysdesigner: Mikkel Jensen
Produktionsleder, bygger: Rene F. Rasmussen
PR: Karen Toftegaard ApS
Konsulenter: Antoinette Helbing, Dalija Acin Thelander
Grafiker: Sarah Hedegaard Pedersen
Foto: Morten Arnfred
Producent: MYKA
Arrangør: Zangenbergs Teater
Administration: Projektcentret i Dansehallerne 
Støttet af: Statens Kunstfond, BUPL