19. juli 2024
Forleden dag kunne jeg se et helt nyt skilt ved Orø Brugs med nye åbningstider for Brugsen på Isefjordens Perle og det midt i november måned hvor der ikke sker en sk.. på øen.
Besøgende gik forgæves efter en bid mad. Foto: Jesper von Staffeldt.

Forleden dag kunne jeg se et helt nyt skilt ved Orø Brugs med nye åbningstider for Brugsen på Isefjordens Perle og det midt i november måned hvor der ikke sker en sk.. på øen. Det mest overraskende var at åbningstiden var blevet kraftigt udvidet i weekenden.

Nå tænkte Deres udsendte, det kan da være vores brugsuddeler Carsten Stidsen har tænkt det er nok lige lovligt tidligt at lukke allerede kl. 14, eller det kan også være han har tænkt på at de turister der trods alt besøger os, gerne skulle have et sted hvor de kunne købe noget fastfood i den velassoterede fastfood disk, hvis de har glemt madpakken eller ikke kan finde et sted hvor man kan købe lidt vådt og tørt til ganen. Vi er trods alt i november måned.

Men desværre skiltet som var blevet sat op, kan først bruges i højsæsonen.

Brugsens har et velasorteret udvalg af diverse fastfood. Foto. Jesper von Staffeldt.

Der er måske nogle af vore læsere som kan huske en klumme jeg lavede i juni måned sidste år og hvor jeg skrev om fire “amagerikanere” som undrede sig ,de ikke kunne finde bare et sted, hvor de kunne få lidt at spise. Jeg kunne ikke hjælpe dem men fortalte dem at vore turistaktørers stærke ikke just var at tale sammen og kordinere åbningstider mm, men tværtimod i “bedste” tilfælde kun kunne se ud på sin egen næstip og ikke længere, i værste tilfælde kunne finde på at genere hinanden ved at lægge større arrangementer på samme dato.

Tænk hvis man kunne oprette en hjemmeside, let og enkel at gå til, hvor fastboende, sommerhusgæster, turister og andet godtfolk kunne gå ind og se hvor man kunne spise i f.eks uge 26 nævne f.eks dagens ret og hvad der var af arrangementer. Måske kunne man også se dette på en elektronisk tavle ved øens mødested: Brugsen.

Foto: Jesper von Staffeldt.

Men som sagt kræver det samarbejde og koordination – fremmedord for flere af vore turistaktører og så selvfølgelig penge og tid. Skærme og computer kunne man søge penge til gennem østøtte, og man skal jo også lave en lønnet medarbejder eller to som skulle styre og fodre skærmene med aktuelle oplysninger om spisesteder og arrangementer på øen. Det er jo gratis at annoncere på facebooksiden “os der bor på Orø” og det er også helt i orden, når man skal sælge en gammel kommode eller efterlyse en trillebør, men de personer/firmaer som er mere professionelle kunne nok slippe en skilling eller to, når de f.eks skal have bragt deres menukort. De penge kunne bruges til at lønne de ovennævnte medarbejdere.

Jeg vil anbefale foreninger og turistaktører at mødes en gang i det tidlige forår og ligesom man har på Fur, som ligner os på mange punkter, at få stiftet en fælles forening hvor får talt grundigt sammen og kordineret tingene..

Og her til slut i artiklen: Hvordan kan et turist opleve den noget vanskelige opgave at finde et sted hvor man kan få noget at spise uden for højsæsonen.
Jeg prøvede at lege turist for en dag på Orø:
Forleden dag kl. ca 12.30 tog jeg hen til vor Kro for at om man kunne spise der og hvad man kunne spise. Her mødte jeg to Skibbyborgere på motorcykel som stod og bankede på døren til kroen som var låst. Ingen svarede og der var tilsyneladende intet skilt som fortalte kroen ikke var åben. De var både skuffede og en smule irriteret og spurgte efter et andet spisested. Jeg kunne kun henvise dem til Fastfood afdelingen i Brugsen.

Lukket, lukket og lukket.. Foto: Jesper von Staffeldt.

Nå men ulykken er vel ikke så stor, vi er trods alt i november måned , hvor der er langt mellem turisterne, men det her kunne også ske i både juni, august og september måned hvor der stadig er relativ mange turister.

Man skal nok lige på ind på nettet og søge efter spisesteder før man besøger øen. Det gjorde jeg, og gik ind på Forsamlingshusets hjemmeside og fandt Cafe OrøVoir. Her stod der at der kun var lukket en dag om ugen. Men se på en af billederne til denne klumme hvad der står om åbningstider for cafeen i forsamlingshuset.

Hos PizzaHuset Orø venter man på nyt skilt med nye tider. Foto: Jesper von Staffeldt.

Herefter tog jeg hen til øens pizzaria i det gamle posthus, og på skiltet stod der, at der var åbent 6 dage om ugen, men på “Os der bor på Orø” stod der for knap en måned siden, man kun havde åbent 5 dage om ugen. Talte med ejeren som sagde han ventede på et nyt skilt. Tjaah , kunne man ikke i mellemtiden have sat et lille skilt på: Lukket?.

Jeg gik ind på google og skrev Orø Pizzaria og fik dets hjemmeside. Kunne ikke ved første blik finde åbningstider, først da jeg trykkede på knappen bestilling , dukkede de (korrekte) åbningstider op.

Kan vi ikke som konklusion på denne lille klumme skrive: Her er – god- plads til forbedringer.

Jesper von Staffeldt er skribent på Holbaekonline.dk og tidligere lokaljournalist og forenværende centerkonsulent i en by i Nordsjælland.

Dette er en klumme. Klummen er udtryk for skribentens holdning og ikke nødvendigvis for Holbaekonline.dk’s. Har du lyst til at skrive et debatindlæg eller et læserbrev? – Læs hvordan på siden Deltag i debatten.