14. april 2024
Den Gode Viking

Foto: Jesper von Staffeldt.

Foto: Jesper von Staffeldt.

Fødevarekontrollen forbød produktion og markedsføring efter besøg i restaurant på Orø tidligere på måneden. Forholdende er efterfølgende bragt i orden.

Det var en henvendelse fra en restaurationsgæst, der fik Fødevarekontrollen til at aflægge besøg i restaurant Den Gode Viking den 10. juli.

Manglende dokumentation

Fødevarekontrollen målte forskellige madvarer i køkkenet og i buffeten og fandt, at virksomheden ikke kunne redegøre for sikker tilberedning og procedurer for opvarmning og nedkøling af fødevarerne, ligesom der heller ikke var nogen dokumentation for gennemført egenkontrol for nedkøling for indeværende år, ifølge fødevarerapporten var seneste dokumentation for opvarming foretaget ud i fremtiden den 12. og 13. juli.

Af rapporten fremgår det også, at der ikke var noget brugbart måleudstyr til overvågning af kritiske kontrolpunkter.

Fordærvet mad

I kontrolrapporten kan man læse: “Flere steder på køkkenbordene i køkkenet, stod der skåle med tilberedte fødevarer, herunder resterne af tarteletfyldet på buffeten, der med IR termometer blev målt til 32 °C.
I køleskab blev der fundet en bøtte med tortelliniret hvor datoen 29/6 var påskrevet. Retten lugtede meget surt og der var hvide/grønlige plamager i vækst i det ene hjørne. I køleskab med grøntsager lå der et gult og slatten salathoved og en skål med gamle indtørrede vindruer i fordærv.”

Fødevarekontrollanten beskriver i rapporten, at der i et baglokale med opvaskemaskine og åben forbindelse til øvrige køkkener, var gammelt beskidt service fra dagen før og “en sværm af ca. 30 fluer sværmede i midten af lokalet”.

Manglende rengøring

I forbindelse med kontrolbesøget den 10. juli blev der også givet en bøde på 5.000 kroner.

I kontrolrapporten kan man bl.a. læse: “forreste køkken med
grill-område fremstod med massive ansamlinger af spildte olier, fedt og gamle fødevarer omkring/på komfur. Diverse håndtag og overflader til bl.a. køleskab, mikrobølgeovne, gulv og borde fremstod med synlige indtørrede væsker/fedt. Mellemkøkken med ovne fremstod ligeledes med massive ansamling af gammel fedt i ovne, bakker og reolsystemer, og der lugtede meget harsk. Gulvet fremstod med gamle fasttrådte rester af fedt/tabte løgskaller mv. Baglokale med opvaskemaskine fremstod også med fedtede overlader omkring opvaskeområde og gulv.”

Virksomheden forklarede, ifølge rapporten, sig med “Vores opvaskerdreng kom ikke i går og vi har ikke nået at gøre rent”.

Fluer og kattetis

Fødevarekontrollen indskærpede overfor restauranten, at der skal “træffes passende foranstaltninger til bekæmpelse af skadegørere”. Det sker efter, at kontrollen havde konstateret mange fluer af flere forskellige arter.

Desuden konstaterede fødevarekontrollen, at der lugtede kraftigt af kattetis.

Nyt kontrolbesøg

Fødevarekontrollen var på besøg igen den 14. juli for at følge op på besøget den 10. juli. Her kunne kontrollen konstatere, at en del af forholdende var blevet bedre. Bl.a. var der indkøbt indstikstermometre, så man kunne kontrollere madvarernes temperatur, og man var også ved at få styr på selvkontrollen. Men rengøeringen manglede stadig, og der blev fundet snavet service på en reol fra den 9. juli.

Der var nu blevet sat fluenet op i virksomheden.

Der blev også fundet madvarer, som efter fødevarekontrollen udgjorde “en risiko for fødevaresikkerheden f.eks. spidskål i køleskab, der fremstår gult og slattent og forskeligt skiveskåret kødpålæg, der ikke er datomærket” og som derfor, ifølge Fødevarekontrollen, skulle være smidt ud.

Fødevarekontrollen valgte at opretholde forbuddet mod produktion og markedsføring.

Tredje gang var ikke lykkens gang

Dagen efter, den 15. juli, kom Fødevarekontrollen så forbi igen. Denne gang kunne det konstateres, at der ikke længere var fluer i rummet med opvaskemaskinen, hvor der var sat fluenet op.

Men så var der heller ikke så meget positivt at skrive i rapporten, hvor man kan læse, at “De fleste fødevare er kasseret, men der mangelde stadig at blive kasseret f.eks. spidskålshoved i køleskab i mellemkøkken, som virksomheden kasserede med det samme.”

Fødevarekontrollen konstarede bl.a. at frituren og en grill havde oliebelægningner og der var en gammel pomme frites i frituren. Et køleskab og en fryser fremstod med bl.a. blægninger af medrester af ældre dato og det samme gjorde en røremaskine.

Ifølge fødevarekontrollen var virksomhedens bemærkngning, at det var småting, der manglede.

Heller ikke ved dette besøg blev produktionsforbuddet ophævet.

Fjerde besøg gav glad smiley

Den 16. juli var Fødevarekontrollen så igen på besøg hos Den Gode Viking for at følge op på de foregående tre kontrolbesøg. Og denne gang, var der kommet styr på tingene. Alle forholdende, som Fødevarekontrollen havde kritiseret ved de foregående besøg var nu blevet bragt i orden. Således var der gjort helt rent, gamle madvarer var blevet kasseret og der var ikke længere fluer tilstede under kontrolbesøget.

Fødevarekontrollen kvitterde med en glad smiley og ophævede produktions- og markedsføringsforbuddet.

Nu er vi tilbage på det gode spor

Holbaekonline.dk har talt med Clay Green fra Den Gode Viking og han ærgrer sig over det skete:

-Vi ved ikke helt hvad der gik galt den dag (første dag fødevarekontrollen kom). Vi havde haft travlt, og ja, det skal jo være i orden. Det er så ærgerligt, for vi plejer at have glade smileyer og elite smileyer (når en virksomhed har fire glade smileyer i træk, får den en elite-smiley -red.).

-Men nu er vi kommet til bunds i det, og vi er tilbage på det gode spor med en glad smiley fra seneste kontrolbesøg.

Dokumentation: Smiley rapporter fra 10/7, 14/7, 15/7 og 16/7 (Link til Fødevarestyrelsens hjemmeside).

1 thought on “Uhygiejniske forhold: Orø-restaurant fik produktionsforbud

  1. Det under mig ikke, i dag var vi tilbage efter først et kort besøg for en ugen siden for at spise, der over men som mange andre var vi med på en gratis tur, men så fik vi et chok, måske vi er lidt forvent i København/ på Sjæland, for hos Vikinerne var køkket lukket prg af travhed mellem 16 og 17 hummm, nu er vi så vand til at man laver lave ting klar om morgen så man ikke lukker nå der er kunde, men det forsat på kro, hvor der sto at der var lukker til 17 men de fortalt at det var til 18, og alle bor var forud bestilt men ingen sted hvor vi måtte sætte os stå der at de var bestile til et klokke tid, så vi kunne godt sætte os men ikke betille ?, så nå nu virusen er over komme vi så tilbage nej så blivc det nok København igen hvor man kan se om der er adgang eller eje, og hvor man ikke lukker i det tids punkt hvor der stå kunder ved døren.

Comments are closed.