20. juni 2024
Billedtekst : Fire turister på Orø en tirsdag efter pinse og de kunne ikke finde et eneste spisested der var åbent ved 15 tiden . En dårlig start på et ø-besøg og ikke et sted de ville anbefale. Foto: Jesper von Staffeldt.

Billedtekst : Fire turister på Orø en tirsdag efter pinse og de kunne ikke finde et eneste spisested der var åbent ved 15 tiden . En dårlig start på et ø-besøg og ikke et sted de ville anbefale. Foto: Jesper von Staffeldt.

  Billedtekst : Fire turister på Orø en tirsdag efter pinse og de kunne ikke finde et eneste spisested der var åbent ved 15 tiden . En dårlig start på et ø-besøg og ikke et sted de ville anbefale. Foto: Jesper von Staffeldt.

Billedtekst : Fire turister på Orø en tirsdag efter pinse og de kunne ikke finde et eneste spisested der var åbent ved 15 tiden . En dårlig start på et ø-besøg og ikke et sted de ville anbefale. Foto: Jesper von Staffeldt.
Når jeg kalder dette lille indslag om Orø for en klumme, så er det fordi klumme betyder: hvad mener journalisten og at det ikke nødvendigvis er såkaldt objektiv journalistik der er tale om.

Overskriften er desværre ikke min, men tre damer og en mand i den mere modne alder, som forleden havde sat kurs mod Orø. Tre af dem havde aldrig været der, en fjerde havde for en hel del år siden boet på Orø og fandt ikke den havde forandret sig til det bedre.

Lad os tage slutningen først: De var ikke imponeret af øens turistindsats, og her må jeg som ø-boer med 16 år på bagen bakke dem fuldstændig op, jeg har altid anset ø-kontoret bemandet med en flok velmenende amatører, de mindre erhvervsdrivende læs: turistaktører hvis forståelse for at sælge øen, samarbejde om dette og ikke bare kun tænke på sin egen lille forretning, kan ligge et meget lille sted.

Der er noget som hedder koordination, men jeg tror ikke helt ordet er trængt herover endnu, men endnu engang for at citere min gode nabo: Det går ikke så stærkt her på Orø, men det går, rigtig nok, men en gang imellem må øboerne ikke kun satse på f.eks. ømidler og andre offentlige midler, men også selv gøre en indsats og give en skilling med. Jeg spørger hvorfor skulle f.eks. det nye ø-tog kun være finansieret af det offentlige, hvorfor var der ingen her på Orø, som har glæde af den nye turistattraktion, som smed en skærv i kassen?

Og fornyelse skader heller ikke: Vi har i snart i ti år haft en ø-dag i begyndelsen juni, men i år svigtede turisterne det kunne jeg erfare ved selvsyn, og flere andre skrev om det samme på “Os der bor på Orø”, det kunne være en enlig svale, der kunne være flere grunde til det, men en af grundende kunne være: Hvad med lidt fornyelse, og det ord kan man ikke bruge om Orødagen og flere andre ting på øen. Jeg har talt med en turistaktør her på øen om problemerne, han ønsker at være anonym, men siger: Du har fuldstændig ret Jesper, vi turistaktører kan desværre ikke samarbejde, det er ganske enkelt umuligt, men vi kunne også savne lidt opbakning fra lokalbefolkningen, mit spisested kan sagtens betjene turisterne om dagen, men det giver ikke omsætning nok, men hvis øboerne også bare en gang imellem gik ud og spise, så ville økonomien hænge bedre sammen. Og her kommer så Journalistens subjektive bemærkning ind: Jamen øboerne kan altså ikke lide at få fat i højre baglomme, jeg tror der bor mange her på Orø, med jyske aner.

Et spinkelt bidrag herfra: Brug en tavle foran Brugsen, læg den på en hjemmeside, hvor der f.eks står: Her i juni måned kan du i hvert fald spise på Den gode Viking og Orø kro, tidspunkter, og forslag til hvad man kan spise, i juli kan du ihvert fald spise på…. og gerne opslag på færgerne. Men det kræver koordination, tilsyneladende et fyord på Isefjordens perle.

Se nedenstående interview foretaget en stille tirsdag eftermiddag efter pinse.

Denne artikel er en klumme og udtrykker eventuelt forfatterens holdning, men ikke nødvendigvis Holbaekonline.dks holdning. Har du lyst til at skrive et debatindlæg eller et læserbrev? – Læs hvordan på siden Deltag i debatten.

1 thought on “Jespers Orøklumme: Orø følger ikke med tiden

  1. Egentlig er det vel ikke det store besvær at gøre sig, hvis man undersøger den slags på forhånd? En ganske almindelig tirsdag – jovel, men hvis det ikke er i sommerferie, weekender eller andet forlænget – så ER det vel begrænset hvad omsætning 4 spisesteder + det løse kan drive ud af 950 fastboende?

Comments are closed.