12. juli 2024

Stemmerne tælles. Foto: Rolf Larsen.

Så er dagen kommet, hvor vi som borgere i dette samfund kan bruge vores demokratiske ret til at stemme og dermed få indflydelse på den politik, som skal føres i Holbæk Kommune og i Region Sjælland i de kommende fire år.

Når valgstederne åbner klokken 8 her til morgen (på Orø dog først klokken 9) er et stort maskineri igang, så valgprocessen kan foregå så optimalt og gnidningsløst som overhovedet muligt fra vi kommer ind i valglokalet og får udleveret stemmesedlerne, vises vej til en ledig stemmeboks og til vi kan forlade valglokalet igen.

Stemmerne tælles. Foto: Rolf Larsen.

Og ikke mindst, når valglokalerne lukker klokken 20 og det kæmpe store arbejde med at tælle stemmerne går i gang. Jeg har selv en gang overværet stemmeoptællingen, en i øvrigt skøn demokratisk mulighed for alle borgere i Danmark, og der så jeg med hvilken flid og dygtighed krydserne blev registeret og talt op – og med en hvis fart.

Herfra skal der lyde en stor tak til de mange valgtilforordnede, der er så vigtige denne dag og aften (og de kommende dage med om- og fintællinger).

For først når stemmerne er talt op, kan forhandlingerne i det nye byråd og Regionsråd gå i gang.

Mens der måske ikke har været det store fokus på Regionsrådet eller hvem der mon bliver Regionsrådsformand, så har der været helt anderledes fokus på hvem der kan komme i byrådet og ikke mindst hvem der kan blive borgmester. Selvfølgelig har der det, for det er trods alt den vigtigste post i byrådet. Denne gang er der vist ingen, som tør spå om hvem der bliver borgmester. Kan det lykkes Søren Kjærsgaard at samle et flertal på trods af de andre partiers udmeldinger i valgkampen? Eller bliver det Emrah Tuncer fra De Radikale eller Christina K. Hansen fra Socialdemokraterne, der begge har sat mange kræfter ind på at få borgmesterposten. Hvad med Sine Agerholm fra Lokallisten? Dansk Folkepartis John Harpøth vil også gerne være “kalif i stedet for kaliffen”.

Helt afgørende bliver det, hvem der kan samle et flertal og hvordan det flertal kan sammensættes. Kommer Alternativet og SF ind i byrådet? Er der partier, der ryger ud?

Det bliver spændende at se, hvad der sker, når først stemmerne er talt op og forhandlingerne går i gang.

Holbaekonline.dk vil fra klokken 19.30 i aften sende TV med liveopdateringer og indslag, ligesom vil løbende vil opdatere med artikler, når der er nyt.

God valgdag og -aften til alle!

Rolf Larsen, redaktør