14. april 2024

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Skattestigning skjuler de virkelige problemer

Tilbage i 2008 var Holbæk Kommune den kommune, der havde det laveste udgiftsniveau i forhold til udgiftsbehov. Efterfølgende har Søren Kjærsgaard og hans Venstre-styre sikret, at alt dette er sat over styr. Havde vi blot bevaret samme effektivitet som i 2008, ville vi i dag kunne drive Holbæk Kommune med samme serviceniveau – men til en pris, der er 10% mindre end vi faktisk betaler. Det svarer til, at vi kunne købe en ny sportsby kontant. Hvert år. Det største problem ville blive, at vi efter 17 år ville have en sportsby i hvert lokalområde… og derefter ikke ville have et sted til nummer 18.

Når et byrådsflertal på 29 ud af 31 (alle undtagen Liberal Alliance) vælger at hæve kommuneskatten, er det derfor den helt forkerte strategi. Holbæk Kommune har INGEN særlige udfordringer, sammenlignet med andre kommuner. Vi ligger lige på landsgennemsnittet, uanset om vi ser på befolkningssammensætning, beskæftigelse, geografi, indvandring etc. Tager vi byrådet ud af ligningen, er der intet der tilsiger, at Holbæk Kommune skulle være hverken dyrere eller dårlige end resten af de danske kommuner. Når vi alligevel ikke kan få enderne til at nå sammen, er det ikke fordi der mangler indtægter – men fordi, vi ikke har styr på udgifterne. Det kan aldrig være et mål i sig selv, at bruge flere penge. Det er ikke et succeskriterie, at vi skal forsøge at ramme serviceloftet. I stedet bør vi spørge os selv, hvad vi får for de penge, vi bruger.

Vi hverken kan eller må bruge flere penge på velfærd. Når Socialdemokratiet går til valg på en såkaldt “velfærdsprocent” er derfor en illusion at tro, at den vil ændre på den kommunale kernevelfærd. I bedste fald kan skattestigningen genfylde hullet i den ellers slunkne kommunekasse, så vi undgår at blive sat under administration af indenrigsministeriet. Altså, den kommunekasse, hvis likviditet er i bund som følge af de deponeringer, Sportsbyen har medført – og som behændigt er udeladt i den skatteyderbetalte “valgpjece” omkring netop Sportsbyen, som husstandsomdeles i disse dage. I værste fald er “velfærdsprocenten” og de bredt vedtagne skattestigninger et dække over, at man ikke ønsker eller evner at tage det politiske ansvar – politisk ansvar for at skabe gode og fornuftige rammer for, at vores kommune og dens medarbejdere kan levere en god og anstændig offentlig service på menneskelige vilkår. Det har vi som vælgere ellers krav på. Det er vores penge, kommunen forvalter.

Jacob van Dijk
Idrætsvej 17
4532 Gislinge

1 thought on “Læserbrev: Skattestigning skjuler de virkelige problemer

  1. Jeg undrer mig igen over at alle andre end jeg, med stor skråsikkerhed kan udtale sige om at ramme serviceloftet, eller at vi hverken kan eller må bruge mere på velfærd. Har du set budgetforslaget? Kan du helt nøjagtigt fortælle hvor mange mio., der bruges på velfærd i forslaget. Eller bare give et link til det fulde forslag. Hvad mener du helt nøjagtigt, er det fordi du mener at Holbæk Kommune rammer serviceloftet? Kender du den af KL teknisk beregnede og udmeldte serviceramme? Hvis du gør, synes jeg du skal give os vælgere tallene.Det er da vigtigt i et demokrati at vi får de grundlæggende oplysninger. Som jeg tidligere har skrevet, kan jeg ikke se, at Holbæk Kommune fuldt udnytter servicerammen, men jeg har ikke fundet budgetforslaget kun bemærkninger til det.

Comments are closed.