Læserbrev: Byens hjerte

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

I går var jeg forbi skøjtebanen ved markedspladsen. Det er et fantastisk syn, at se så mange børn og unge igang med at lege. At pladsen ligger så centralt i byen er uden tvivl en del af den gode oplevelse. Da jeg kom tilbage en time senere, var det blevet efter skoletid, og den lille skøjtebane var sort af unge løbere.

Foto: Røllike Meinild

Foto: Røllike Meinild


Det arrangement kan vi godt være stolte af her i byen.

Borgernes plads
Med Østre Skole som baggrund blev jeg klar over, at dette syn er en del af min selvforståelse som Holbæk-borger. De utroligt smukke røde bygninger og tårnet, der knejser med sit ur i toppen, er et billede på Byens hjerte.

Byen kunne være så fuld af liv
Tænk, hvis der kunne blive lige så stor søgning til bygningerne rundt om og i skolegården. Tænk, hvis man plantede et lindetræ midt i gården, og pladsen var fyldt med borde fra caféer. Tænk, hvis der i den forbindelse var oprettet et Medborgerhus for alle borgere.

Mange af bygningerne i Holbæk by er gamle og smukke. Men fordi der er en klausul om, at der kun må være handel i stueplan, er de fleste klinikker placeret på 1. sal eller højere. Det har betydet, at man som gangbesværet eller kørestolsbruger har været ekskluderet i årevis, hvis man vil klare sig selv. Selvom flere handlende har vist deres gode vilje ved at lave rampe, skal man stadig have hjælp til at åbne døren, for at komme ind. 

Heller ikke kulturkassernen er tilgængelig for alle, som gerne vil være selvhjulpne. Det strider imod menneskerettigheds konventionen. Østre Skole ville være oplagt at indrette til formålet. 

Holbæk kommune kunne beholde bygningerne og kun være ansvarlig for den ydre vedligeholdelse. Man kunne leje brugsretten ud for en del af bygningerne, så en lægeklinik, tandlæge, fodterapeut og en fysioterapeut kunne indrette sig i nogle af lokalerne, og hvor der er Medborgerhus i resten. Selvfølgelig med den klausul, at rummene skal være  tilgængelige for alle borgere, med automatisk døråbning og handicapvenlige toiletter. Jeg har netop besøgt Skodsborg fysioterapi, som meget nænsomt har lavet et indgangsparti med to skydedøre der glider til side, når man ankommer til bygningen.
Vel vidende, at der vil blive mulighed for at oprette lignende faciliteter i sundhedscenteret i SportsByen, er det meget langt at køre dertil i el-kørestol. Derimod ville det være let og enkelt, hvis den slags faciliteter fandtes lige midt i byens centrum, og der omsider blev ligestilling for alle.

Røllike Meinild
Kontaktperson for gruppen:  dialogholbæk.dk
Labæk 49
Holbæk
 

Denne artikel er publiceret den 1. december 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

3 kommentarer

 • Sonja Madsen

  Tak for at dele din smukke oplevelse og beskrivelse af byens hjerte.
  Jeg nyder også en tur ind til Holbæk by nogle gange hver måned.
  For mig personligt vil placering af lægeklinikker, fysioterapi og tilsvarende være bedre placeret ved den kommende SportsBy.
  Det bliver nemmere for mig at køre fra udkanten af Holbæk kommune og hele vejen ind til SportsByen og finde parkering. Turen er lidt kortere og jeg behøver ikke holde i kø på vej ind og ud af Holbæk by.
  Håber derfor vi husker at løfte blikket og indtænke alle kommunens borgere når vi prioriterer de få midler der er til at bevare og udvikle vores fælles kommune.
  Atter engang tak for et smukt læserbrev.

  De varmeste hilsner i en kold tid fra Sonja M

 • Røllike Meinild

  Hej Sonja.
  Personligt glæder jeg mig til SportsByen, hvor der heldigvis er tænkt på alle byens borgere. Der vil komme et sundhedscenter der, som vil indeholde forskellige tilbud. Forhåbentlig også noget der giver mening i forhold til jer der kommer udkanten af byen.
  Det ene behøver ikke at udelukke det andet, og jeg synes at det er vigtigt at passe på vores gamle bygninger. Østre Skole er godt og smukt byggeri fra en svunden tid. En nytænkende arkitekt vil sagtens kunne gøre det brugeligt for alle, og det ville være rart og let tilgængeligt for folk der bor i byen, og måske ikke har bil. At stedet foran skolen hedder “Markedspladsen” betyder at borgere har bygget en atmosfære op over dette mødested i hundrede år. Lad os gøre det til Byens hjerte.
  En varm hilsen igen fra Røllike

 • Hanne Duelund Larsen

  Det er helt rigtigt – Røllike Meinild. Det ene udelukker ikke det andet.
  Men man er nødt til at tænke på, at ikke ALLE borgere har bil, så derfor er dine ideer helt rigtige.

Leave a Reply