Videnskaben bag godt øl

Der er smagsprøver, når Holbæk Bibliotek livestreamer foredrag om øl. (PRfoto).

Der er smagsprøver, når Holbæk Bibliotek livestreamer foredrag om øl. (PRfoto).


Endnu en gang livestreamer Holbæk Bibliotek foredrag fra Aarhus Universitet og denne gang er det med smagsprøver.

Seniorforsker i biologi og kemi Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet vil fortælle om videnskaben bag godt øl. Under foredraget vil du få serveret smagsprøver på et udvalg af malt og humle og små smagsprøver af seks forskellige ølsorter. Øllene smager du én efter én efterhånden som de gennemgås i foredraget

Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Ja, lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. Det var meget længe det rene hokuspokus at brygge øl hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er der kommet mere styr på processen.

Vand, malt (dvs. spiret og tørret korn), humle og gær er de fire hovedingredienser i øl. Men ingen kendte til gær før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, Carlsbergs grundlægger, et laboratorium hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær.

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer og kunne med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Vejen var dermed banet til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren derfor ved at regulere temperaturen bestemme hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer og hvordan man fremstiller malt. Vi får en forklaring på hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker og hvordan gærceller omsætter dette sukker til alkohol.

Arrangementet finder sted tirsdag den 22. november kl. 19.00 på Holbæk Bibliotek og billetter kan købes på bibliotekets hjemmeside.

Denne artikel er publiceret den 16. november 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply