Ta’ til høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang

Der er høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang. Foto: Andelslandsbyen Nyvang.

Der er høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang. Foto: Andelslandsbyen Nyvang.

I denne weekend er der historisk markedsstemning og underholdning ved høstmarkedet i Andelslandsbyen Nyvang.

En 9 meter høj svingkarrusel er blandt de nye aktiviteter, gæsterne kan opleve ved Andelslandsbyens høstmarked i år, hvor man har gjort en ekstra indsats for at genskabe den muntre markedsstemning, der herskede på de lokale markeder i midten af 1900-tallet. Karussellen er fra 1937, og er Danmarks ældste omrejsende karrusel, der vil være lidt af et varetegn for årets marked.

– Karrusellen er den sidste tilbageblevne at sin art i Skandinavien, og er et enestående stykke omrejsende kulturhistorie, der i sin tid var hovedattraktion i Rahbeks Tivoli i over 50 år, fortæller Andelslandsbyens faglige chef, Helle Schummel.

For rigtig mange sjællændere er det traditionelle høstmarked i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk blevet et fast udflugtsmål. Markedet indledes med et stort høstoptog, og så går det ellers løs med kødkvægskue, markedsgøgl, dukkeforestillinger, hønseskidning, smagsprøver, spillemænd og den helt rigtige nostalgiske markedsstemning.

Andelslandsbyen har en lang historie for at indbyde foreninger til markedet, der for eksempel i år fremviser en udstilling fra Holbæk frimærkeklub.

Efterspørgsel på historiske varer
I Andelslandsbyen ligger en brugsforening, konditor og slagter, der drives som i 40’erne.
I Trønninge Brugsforening, hvor der dufter af spegesild og tovværk, fortæller brugsuddeleren gerne om forgangne tider, mens der sælges klipfisk, nykærnet smør, friskmalet kaffe og mange andre historiske varer.

Ved besøg hos Nyvangs slagter kan man købe pølser og skinker lavet efter de gamle forskrifter. Bagefter må man lige ind til konditoren efter sigtebrød og hindbærsnitter.

Landbetjenten har nok at se til, for det vrimler med gøglere og godtfolk, taskenspillere og lirekassemænd. Nu er bønderne kommet til byen!

Kendt havemand holder høsttale
Traditionen tro åbnes høstmarkedet med en høsttale holdt af en markant skikkelse. I år bliver det TV-havemanden Søren Ryge Petersen, der får æren af at erklære markedet for åbent, og slippe løjerne løs i den historiske landsby ved Holbæk. Og hvem skulle vel være bedre til at markere høstens afslutning, og hjemtagelsen af naturens goder fra mark og have, end Søren Ryge, der gennem knapt 40 år har delt ud sin store viden om havebrug?

– Vi er glade og stolte over at Søren Ryge Petersen vil åbne høstmarkedet i år, siger direktør for Andelslandsbyen Nyvang Keld Grinder-Hansen.

Høstmarkedet holder åbent lørdag og søndag – begge dage fra kl. 10.00 – 17.00. Hele programmet for høstmarkedet kan ses på andelslandsbyen.dk

Denne artikel er publiceret den 10. september 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply