Fibernet på Orø?

Fibias konsulent Jens Tang orienterer om Fibias fibernet ved et møde i Orøs Forsamlingshus. Foto: Jesper von Staffeldt.

Fibias konsulent Jens Tang orienterer om Fibias fibernet ved et møde i Orøs Forsamlingshus. Foto: Jesper von Staffeldt.


Der er mulighed for høje hastigheder på internettet gennem fibernet, som firmaet Fibia i disse dage reklamerer for på Orø.

Fibia er et firma skabt gennem en sammenlægning af fiber-aktiviterne i Seas-NVE og NRGi. Måske sidder nogle af vore læsere og tænker på: Hvad er et fibernet? De fleste ved man kan sende strøm gennem kobberledninger dels til vore stikkontakter og dels til vore fastnettelefoner og så kan man også sende signaler gennem luften til TV, Radio og mobiltelefoner. Men der er også en tredje mulighed: fibernet som er lavet af glas eller plastic og signalerne bliver her båret af vægtløse lyspartikler(fotoner).

Fordelen ved et fibernet er, at det er meget stabilt og uanset hvor mange der er på fibernettet, i modsætning til kobbernet og trådløse forbindelser, så mister man ikke datahastighed, når der er flere som kobler sig på. Og så er det fremtidssikret fortalte Fibias konsulent Jens Tang ved et orienteringsmøde i går på Orø Forsamlingshus, og fortsatte: Med det støt stigende dataforbrug kan man risikere der ikke er plads til den voksende datamængde, hvis disse data kun bliver sendt gennem kobberledninger eller trådløst. Og i modsætning hertil kan man transmittere næsten uanede datamængder gennem et fibernet, en enkelt tråd kan rumme 75.000 TV-udsendelser og sådan en tråd er kun en 1/16 så tyk som et menneskehår!

Foto: Jesper von Staffeldt.

Foto: Jesper von Staffeldt.

Men for at få et fibernet, som vil dække Orø, men ikke hele Orø, skal 687 melde sig til, og der er pt. lang vej endnu. Og som der blev sagt på mødet: Det kræver et stykke arbejde at få tilstrækkelig tilslutning, og selv om man tilmelder sig, er der en fortrydelsesparagraf, så er du i tvivl, så tilmeld dig nu!

Og intet her i tilværelsen er gratis kun lommeuld, så hvad koster det? Det kan vi her på Holbaekonline. dk ikke svare kort på, men en etableringspris for helårsboere vil være på 1.995 kr – prisen lyder næsten helt supermarkedsagtigt – og for fritids boliger 500 kr frem til 31.august. Sidstnævnte pris er uafhængig om du bor i sommerhuset helårs eller kun f.eks i sommermånederne. Det undrede Deres udsendte en smule og jeg spurgte Jens Tang om en forklaring på dette, men fik kun som en forklaring, at det skyldes man pt. kører en kampagne for at få sommerhusejerne til at anskaffe sig fibernet. Disse har en yderligere fordel: De kan i perioder sætte fibernettet på stand by og dermed betale mindre om måneden i de perioder hvor det ikke benyttes. Til gengæld kan de ikke vælge mellem forskellige datahastigheder som helårsbeboerne kan. En månedlig leje af fibernettet vil ligge omkring 200 kr for et net som hedder 15 Mb op /15 Mb ned. Det er mere end de fleste ø-boere har nu.

Vil du have flere oplysninger om fibernettet er der flere muligheder: Mød op i forsamlingshuset mandag d. 18. juli kl. 19 og fiberbilen holder i øvrigt flere steder på Orø i næste uge, eller gå ind på www.fibia.dk/Orø eller ring til Fibia Kundecenter 70292666, og her kan du også blive orienteret om mulighederne for at se TV via det hurtige fibernet. Der udbydes både små og store TV-pakker.

Se nedenstående Videointerwiev med projektkoordinator Jens Tang – bør ses i HD-kvalitet:

Denne artikel er publiceret den 15. juli 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

En kommentar

  • det er ikke korrekt at sommerhuse ikke kan vælge hastighed, man kan vælge de kan vælge imellem alle hastigheder som helårsbeboelser kan men de kan ikke sættes på pause som det specielle fritids abo. kan

Leave a Reply