Jespers klumme: Et slags jubilæum for Orøfærgen

Der er et slags 5 års jubilæum for Orøfærgen den 1. juli. Læs anlednignen i Jespers klumme. Foto: Jesper von Staffeldt.

Der er et slags 5 års jubilæum for Orøfærgen den 1. juli. Læs anlednignen i Jespers klumme. Foto: Jesper von Staffeldt.

Fredag d. 1. juli fejrer Orøfærgen et 5 års jubilæum. Jamen hvorfor et 5 års jubilæum vil mange sikkert spørge? , jamen fik vi ikke færgen for tretten år siden? Jo det gjorde vi, og den er i modsætning til trækfærgen en kommunal færge på godt og ondt. Godt fordi kommunen rent økonomisk står bag færgen, ondt fordi færgen også kan blive ramt af kommunens vilkårlige besparelser. For 5 år siden stod den på kraftige besparelser over hele linjen i Holbæk kommune, og en af de mere mildere besparelser var at skære de sene aftenafgange væk for Orøfærgen således at sidste tur fra Orø ville være 17.35 og fra Holbæk 18.05. Det betød at de personer som havde bil og kun disse, kunne så i stedet benytte trækfærgen, hvilket medførte en ekstra kørsel på 30 km.

Havde man så bare “nøjes” med dette, så kunne nogle måske have accepteret denne løsning, mere eller mindre nødtvungent, men med den insiderviden Holbaekonline.dk er i besiddelse af, så kunne det, hvis det var gået rigtigt galt set med Orøøjne, også have betydet lukning af Orø-Holbækfærgeoverfarten, måske også lukning af den lokale skole. Det var der flere i det daværende byråd, som så positivt på.

Orøs aktive præst  Kirsten Schmidt. Foto: Jesper von Staffeldt.

Orøs aktive præst Kirsten Schmidt. Foto: Jesper von Staffeldt.


Men Orøborgerne er kendt som et aktivt folkefærd, så vi overlod ikke sagen alene til byrådets flertal. Vor Præst Kirtsten Schmidt er en særdeles aktiv dame, hun skrev en sang om Orøfærgen på melodien “Vi er alle i samme båd” og tegnede Orøfærgen som en moderne udgave af Noahs ark. Jeg syntes sangen var så god, at der måtte laves en lille videoudgave af denne. Som tænkt så gjort og den blev indspillet på Brøndevej 43, hvor musikeren Hans Knudsen, Kirsten Schmidt, min bedre halvdel Merete Ruud Hansen, Torben Nielsen, samt Oswald Lauersens hjemmelavede rumsterstang medvirkede. Den ligger nu på YouTube og er set af mere end 16.000 personer (tryk her for at se den).

Samtidig var Lene Andersen ude med riven og gik rundt med en jakke hvorpå der stod: Jeg bor på Orø, pr 1.7 2011 er min sidste afgang 18.05. Kan jeg overnatte hos Borgmesteren?. Hun har dog ikke fået svar fra ham endnu, til trods for hun sammen med en lille delegation fra Orø har besøgt ham på hans kontor, hvor hun oven i købet gav ham en kugleramme, som vi imidlertid er i tvivl om, han har gjort brug af.

Borgmester Søren Kjærsgaard med den kugleramme en gruppe Orøborgere overrakte ham. Foto: Jesper von Staffeldt.

Borgmester Søren Kjærsgaard med den kugleramme en gruppe Orøborgere overrakte ham. Foto: Jesper von Staffeldt.


Det mærkes i hvert fald ikke på hverken på budgetteringen af Sportsbyen ej heller på driften af den daglige økonomi, hvor man gladelig hælder over 3 millioner kroner ud på det store tivoli, også kaldet Holbæk i pinsen, for slet ikke at tale om en kinesisk uge i september måned, og hvor man til gengæld i denne uge med det borgerlige flertal bestående af V og S i spidsen, vil skære på kerneområder som børn og unge samt de ældre.

Det var et lille sidespring, tilbage til Orø færge m.m.

Med nu afdøde folketingsmedlem Annie Lunde i spidsen, tog en lille delegation bestående af to aktive kvinder fra Orø og Kristian Krøger indtil Christiansborg hvor vi fik en god dialog med to af Folketingsudvalgets ø-udvalgsmedlemmer Preben Rudiensgaard (V) og Henrik Brodersen(DF) som straks fattede pointen og viste et politisk overblik, som man kun ser i glimt, når det drejer sig om politik på kommuneplan.

Resultatet blev at de to medlemmer satte borgmester og dele af byrådet stævne på Orø Kro. Hvad der blev sagt præcis på dette møde ved vi ikke på Holbaekonline, men jeg fulgtes med de to medlemmer af ø-udvalget på færgen til Holbæk, og her fortalte de, at de havde forklaret borgmester og medlemmer af byrådet, at Statslig støtte til en kommune som rummer en ø, faktisk skal gå til det pengene er beregnet til og ikke til at dække et hul i kommunekassen.

Og så den lidt mere muntre bemærkning fra de to: Vi kunne godt se på det fælles møde på kroen at byrødder og borgmester ikke følte sig som om de var blandt venner. Øen slap efter det møde for de ubehagelige besparelser.

Det var også på den tid man kunne høre både Pernille Kruse (V) og Emrah Tuncer (B) tale om hvordan kommunens anstrengte økonomi kunne vælte p.g.a. kommunen gav et årligt driftstilskud til Orø Forsamlingshus på 85.000 kr
Siden er der kommet andre boller på suppen: Kommunen har solgt forsamlingshuset for et symbolsk beløb og i mellemtiden har samme forsamlingshus fået mere end en million i offentlig støtte til en renovering af stedet.
Det må være efter princippet: Vi sparer på skillingen og lader daleren rulle.

I Holbæk Kommune har man indset, at Orø er et aktiv, der giver positiv omtale og ikke en klods om benet.  Foto: Michael Johannessen.

I Holbæk Kommune har man indset, at Orø er et aktiv, der giver positiv omtale og ikke en klods om benet. Foto: Michael Johannessen.


Og i det hele taget blæser der mildere vinde fra kommune ovre på “djævleøen”: Man har nu fundet ud af Orø ikke er en klods om benet, men et aktiv: Skriver “verdenspressen” endeligt noget positivt om Holbæk kommune, så er det næsten altid noget der drejer sig om Isefjordens perle.

Derfor har kommunen også givet støtte til ansættelse af en såkaldt ø-konsulent hvad enten vi har brug for en sådan eller ej, men det skal indskydes han ikke er ansat kun for orøborgernes blå øjnes skyld, men først og fremmest for at lære Visit Holbæk hvordan man fremmer turismen i hele Holbæk kommune.
Man har luret at Orøborgerne er særdeles gode til at “sælge” deres ø, (men måske ikke så gode til at koordinere), og der er meget VisitHolbæk kan lære. Det er ikke kun gået op for undertegnede men også flere byrådsmedlemmer at Visit Holbæk dels er meget løntungt i feks. i forhold til VisitOdsherred og måske ikke er helt med på noderne når det gælder IT , f.eks. QR-kodning, således at turister ved hjælp af deres mobiltelefon kan stå foran en turist-seværdighed og hente oplysninger om denne. Denne IT-døvhed ses også ved, at monitoren i Orø Brugs, som er forbundet med VisitHolbæk meget tit er ude af drift, og kun viser sort skærm.

Vi håber færgen, skolen m.m. overlever evt. kommende angreb fra kommunens side og opfordrer Ørøbogere m.fl. til at deltage i et lille færgerednings-jubilæum fredag d. 1.juli med afgang fra Orø kl. 21.50 og fra Holbæk kl.22.50. Her vil man bl.a kunne høre: Vi er alle i samme båd, og deltagere opfordres til at have egne drikkevarer med.

Klummen er udtryk for forfatterens holdning og ikke nødvendigvis Holbaekonline.dks.

Lene Andersen var blandt dem, som kæmpede for Orøfærgen. Foto: Jesper von Staffeldt.

Lene Andersen var blandt dem, som kæmpede for Orøfærgen. Foto: Jesper von Staffeldt.

Denne artikel er publiceret den 28. juni 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

2 kommentarer

Leave a Reply