Nyvang besættes og befries

Andelslandsbyen Nyvang besættes i weekenden af tyske soldater i et storslået totalteater om besættelsestiden. Foto: Bjarne Edelgaard.

Andelslandsbyen Nyvang besættes i weekenden af tyske soldater i et storslået totalteater om besættelsestiden. Foto: Bjarne Edelgaard.


I denne weekend kan man opleve totalteater, når tyske tropper besætter Andelslandsbyen Nyvang, frihedskæmpere slås for friheden og almindelige borgere forsøger at klare sig under de betingelser, som nu hersker.

Det er syvende år i træk, at Andelslandsbyen besættes – og befries! og dermed giver børn som voksne en mulighed for at opleve historien lyslevende.

120 tyske soldater agerer værnemagt og holder ro og orden, mens de mange civile aktører forsøger at klare sig gennem den svære tid med mørklægning, rationering og stigende militarisering.

Publikum inddrages og får et unikt indblik i de mange små og store historier om besættelsestiden, der gennemspilles og levendegøres for de mange tusinde besøgende. De besøgende børn kommer til at spille en betydelig rolle, når de sættes til at bryde koder og arbejde for modstandsbevægelsen.

– Nyvangs besættelse er en unik mulighed for at opleve mange aspekter af besættelsestiden lyslevende. Vi slutter totalteatret med en rørende befrielse af landet, hvor kirkeklokkerne ringer, mørklægningsgardinerne brændes, og modstandsfolkene hyldes, fortæller Benjamin Lamberth, marketingchef i Andelslandsbyen Nyvang.

Spektakulære fly og ikoniske køretøjer
Andelslandsbyens besættelse byder, foruden de mange scener fra besættelsen som fx berømte slag fra østfronten, hvervemøder for SS og alsangsstævne, også på ikoniske fly og pansrede køretøjer fra anden verdenskrig.

Nyvang satser på at imponere både drengerøvene og de historieinteresserede i familien. Publikum kan nemlig i år bl.a. opleve det berømte et-motorers jagerfly, et DC3 fly, StuG – Tysklands mest producerede kampvogn under anden verdenskrig, panservogne, lastbiler og motorcykler som den tyske værnemagt brugte, et danskbygget fly, der har deltaget i krigen, og sidst men ikke mindst to amerikanske grasshoppers, der lander på Nyvangs egen landingsbane.

I de seneste dage har der været travlt i Andelslandsbyen med at etablere et stort areal med skyttegrave, pigtrådsspærringer, minefelter og panserspærringer så publikum kan komme helt tæt på skyttegravens pløre, forbindingspladsens groteske feltoperationer og det tyske propagandamaskineri.

For første gang kan publikum også opleve en jernbanesabotage, som modstandsbevægelsen foretog under besættelsen. Her bliver et kilo krudt sprunget i luften sammen med sphagnum, hvilket kulminerer i åben ild og en regn af jord og sten. Scenen kommenteres af en historiker, der fortæller om jernbanesabotagernes betydning under besættelsen og efter befrielsen.

Nyvangs besættelse indstillet til pris
Andelslandsbyens besættelsesarrangement i 2015 blev forrige weekend kåret som nr. 2 til Historiske Dages Fornyelsespris. En pris, der præmierer nyskabende, overraskende og anderledes måder at formidle historie på.

I Danmark findes der ikke noget lignende arrangement som Nyvangs besættelse, hvor datidens konfliktfyldte begivenheder levendegøres i autentiske omgivelser.

Se hele programmet for lørdag og søndag på Andelslandsbyen Nyvangs hjemmeside.

Denne artikel er publiceret den 30. april 2016 og indholdet er muligvis ikke længere dækkende.

Leave a Reply